Vědec udeřil: Promořování? Nesmysl. Smrt starých. Jako ,,čtvrtý pilíř důchodové reformy"

28.04.2020 13:45

Molekulární imunolog Václav Hořejší v Deníku N vysvětluje, proč nesouhlasí s výzvou jedenácti lékařů Univerzity Karlovy v čele s jejím rektorem Tomášem Zimou, kteří volají po návratu k relativně normálnímu životu a rozvolnění karanténních opatření. O potřebě vrátit se k normálnímu životu nepochybuje ani Hořejší, ale kupříkladu koncepci promořování populace považuje za naprosto nesmyslnou.

Vědec udeřil: Promořování? Nesmysl. Smrt starých. Jako ,,čtvrtý pilíř důchodové reformy"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

V první řadě zdůraznil, že oněch 11 osobností v čele s Tomášem Zimou, Martinem Balíkem a dalšími, které podepsaly onen otevřený dopis, nehovoří za celou univerzitu. Na Univerzitě Karlově působí podle Hořejšího celá řada odborníků, kteří spolu s Hořejším vidí situaci jinak. Hořejší vychází především z toho, že o čínském koronaviru toho zatím víme velmi málo a nevíme, jak se virus zachová.

Anketa

Je pro vás plk. Robert Šlachta důvěryhodnou osobností?

88%
12%
hlasovalo: 16351 lidí

Vyjádřím svoji domněnku: říká se, že rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima má ambice kandidovat v příštích prezidentských volbách. Mám podezření, že to s tím může souviset,“ poznamenal Hořejší.

V obecné rovině konstatoval, že nemá nic proti tomu, když jedna skupina odborníků vyjádří názor, ale byl by prý rád, aby zaznívaly i názory jiné. Názory imunologů či epidemiologů, kteří se na základě svých znalostí domnívají, že je správné nosit roušky, dál se nescházet na masových akcích a dodržovat přísná hygienická opatření, protože není zcela jisté ani to, že člověk, který nemoc prodělal, je před virem chráněn protilátkami. A pokud je, tak se neví, jak dlouho. Virus může např. zmutovat a protilátky, které má jedinec v těle, nemusejí fungovat.

Osobně považuje za absolutně nesmyslnou teorii o promořování.

„To je ale naprostý nesmysl! Mezi signatáři je jediná imunoložka, profesorka Bartůňková, kterou dobře znám, a trochu se divím, že to podepsala. Naprostá většina imunologů včetně špičkových světových odborníků říká, že toto je naprosto špatná koncepce. Mohla by se uplatnit pouze v případě, že bychom nebyli této epidemii vůbec schopni čelit. To znamená, nechat tomu volnou ruku: co se dá dělat, tak tady umře pět procent lidí, stejně jsou to jen staří a neužiteční lidé… s nadsázkou říkám, že někteří zastánci této teorie, když se spolu baví soukromě, by to možná nazvali jakýmsi čtvrtým pilířem důchodové reformy, který by odlehčil státu. Mně už je sedmdesát, tak se mě to týká taky. Nemyslím si ale, že toto se týká signatářů výzvy, protože i mezi nimi jsou téměř mí vrstevníci. Říkám to jen lehčím tónem,“ konstatoval.

„Ale koncepce ‚řízeného promořování‘ je úplně špatně. Uvidíte, že až se zanedlouho uveřejní výsledky nynějšího velkého testování 27 tisíc lidí, ukáže se, že protilátky má jen velmi málo lidí. Podobná rakouská studie před třemi týdny vyšla tak, že z 1 500 testovaných byli tři pozitivní. Prostě zlomek procenta. Kdybychom vzali jako kritérium, že ten, kdo má protilátky, už onemocnění prodělal a je imunní, znamenalo by to, že jsme na samém začátku promořování, pokračoval imunolog s tím, že proces řízeného promořování by vyšel na léta.

Prý nemá žádné výhrady proti tomu, jak si vláda v boji s epidemií počínala. Zdá se mu, že jiné vlády dělaly daleko horší chyby. Zdá se mu ale, že Babišův kabinet chybuje s příliš rychlým rozvolňováním.

Vláda by podle jeho názoru měla především v maximální možné míře testovat a izolovat nemocné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…