Vedení Lidic: Peníze od sudetských Němců nechceme. Halík to nechápe

05.05.2012 19:27

Organizátoři projektu Rozeznění - Lidice 2012 se na popud vedení obce i místních rozhodli vrátit příspěvek, který jim věnovala Sudetoněmecká kancelář v Praze.

Vedení Lidic: Peníze od sudetských Němců nechceme. Halík to nechápe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Květ šeříku

K blížícímu se 70. výročí vyhlazení Lidic připravuje sdružení Sonosféra speciální projekt. Za pomocí moderní technologie bude návštěvníkům umožněno poslouchat literárně pojaté obrazy ze života obce v době před tragédií.

Obec vyzvala Sonosféru, ať peníze vrátí

"Kdybychom věděli, že věc podporuje Sudetoněmecká kancelář, už na únorové prezentaci bychom se sebrali a odešli. Nesouhlasíme s tím, aby projekt za takové podpory pokračoval," řekl serveru iDNES.cz Pavel Horešovský, předseda lidické organizace Českého svazu bojovníků za svobodu. Finančni podporu odmítá i Obecní úřad v Lidicích. 

"Když jsme to zjistili, zhrozili jsme se. Sice jde o symbolickou částku, ale nechtěli jsme, aby se tato organizace na projektu podílela," řekl místostarosta Lidic Tomáš Skála. Stejné stanovisko zaujímá i ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl, který upozorňuje na to, že Faltýnek si Sudetoněmecké kanceláři o příspěvek řekl. "Podle mne byla první chyba, že Sonosféra oslovila SKS. Proč?" ptá se Červencl.
 

 "Je nám to upřímně líto, že Lidičtí odmítají takový dar," řekl Vilém Faltýnek, který celý projekt vymyslel a připravuje se svojí manželkou. Podle Faltýnka je snahou Rozeznění pomoci k usmíření česko-německých vztahů. Stejně tak ředitel Sudetoněmecké kanceláře Peter Barton nechápe, proč je jejich finanční dar nepřijatelný. "Myslím si, že je nutné, aby lidé o Lidicích věděli. Je to strašné utrpení, které způsobil německý nacismus. A proto beru jako naprosto samozřejmou věc, že jsem tuto iniciativu podpořil," řekl Barton. Faltýnek navíc dodává, že Peter Barton už nejednou navštívil pietní místo a byl Lidickými přivítán.

Z jiného pohledu komentuje celý spor kněz Tomáš Halík. "Jsem přesvědčen, že tlak na urážlivé vracení daru Sudetoněmecké kanceláře je projevem naprostého nepochopení smyslu celého projektu a podrývá úmysl učinit z Lidic místo smíření, a nikoliv dalšího potencování nacionální nenávisti," vyjádřil se Halík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…