Vedení ODS se bude zabývat postoji Klause mladšího

15.03.2019 19:44

Vedení ODS se bude v sobotu odpoledne zabývat výzvou poslaneckého klubu Václavu Klausovi mladšímu, aby frakci kvůli ideovým neshodám opustil. Klaus výzvu nevyslyšel. Zasedání výkonné rady nejsilnější opoziční strany se uskuteční hned po dlouhodobě plánované programové konferenci občanských demokratů v Praze. Mezi její pravomoci patří i vylučování členů.

Vedení ODS se bude zabývat postoji Klause mladšího
Foto: Repro XTV
Popisek: Poslanec Václav Klaus mladší v interview s Janou Bobošíkovou na XTV

Sněmovní frakce ODS se ve středu distancovala od Klausových slov z předchozího dne, kdy přirovnal schvalování zákonů daných unijními předpisy k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů. Klub v usnesení také konstatoval, že Klaus svým jednáním ODS dlouhodobě poškozuje. Klaus připustil, že jeho příměr byl možná příliš drakonický. Ztráta suverenity českého Parlamentu je ale podle něho děsivá.

Klaus mladší byl členem ODS od roku 2002, stranu opustil o sedm let později na protest proti tehdejšímu předsedovi Mirku Topolánkovi. Před třemi lety se opět stal členem a o rok později byl za ODS zvolen do Sněmovny, ve které ho strana prosadila do pozice předsedy školského výboru.

Na pražské sněmovní kandidátce ODS Klaus figuroval na třetím místě, díky více než 22 600 přednostních hlasů se do dolní komory dostal jako první. Více přednostních hlasů než on dostal celostátně už jen předseda ANO a nynější premiér Andrej Babiš, přes 48 600.

Někteří pozorovatelé poukazují na to, že některé Klausovy názory jsou bližší hnutí SPD Tomia Okamury než občanským demokratům. I místopředsedové ODS Martin Kupka a Martin Baxa připomínají, že se Klaus mladší často rozchází s oficiálními stranickými stanovisky. Poslanec například zpochybnil českou vojenskou misi v Afghánistánu nebo před loňskými senátními volbami v Praze 2 podpořil kandidáta SPD Ladislava Jakla proti kandidátovi občanských demokratů Vladimíru Kratinovi.

Poslancův otec, bývalý prezident a první předseda ODS Václav Klaus, v reakci na kritiku svého syna prohlásil, že strana směřuje k politické bezvýznamnosti. Podle něho musí vzniknout nová, skutečná pravicová strana. Nynější šéf ODS Petr Fiala reagoval slovy, že pokud se někdo odklonil od původní ODS, byl to bohužel Václav Klaus. Připomněl, že ODS vznikla jako konzervativně liberální strana s jasným prozápadním směřováním.

Klause mladšího stranické vedení na sobotní zasedání výkonné rady nepozvalo. Podle stanov ODS může člena ze strany vyloučit místní organizace, ve které je registrován, nebo právě výkonná rada. Důvodem pro vyloučení může být závažné porušení povinností člena. Mezi ně stanovy řadí: jednat a vystupovat způsobem, který nepoškozuje dobré jméno strany, nebo respektovat usnesení a rozhodnutí orgánů strany. Proti rozhodnutí o vyloučení se může člen strany odvolat k revizní komisi.

Programová konference představí plány ODS na změny u daní, důchodů a vzdělávání, návrhy na zajištění malého a efektivního státu nebo přístup k životnímu prostředí. Lídr evropské kandidátky ODS i celé Aliance evropských konzervativců a reformistů (ACRE) Jan Zahradil představí slogan kampaně, občanští demokraté také zveřejní volební program a kompletní podobu své kandidátky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…