Vedení Prahy svolalo tiskovku k prezentaci svých úspěchů. Opozice nevěřícně zírala, čím vším se chlubili

16.09.2019 17:34

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) spolu s koaličními partnery hodnotil uplynulý rok ve vedení města. Jako úspěšné hodnotí zahájení geologického průzkumu stavby metra D, zahájení prací na opravách mostů nebo zastavení dětských exekucí. Podle opozičních ODS a ANO ale koalice nefunguje, je rozhádaná a fungování města není transparentní.

Vedení Prahy svolalo tiskovku k prezentaci svých úspěchů. Opozice nevěřícně zírala, čím vším se chlubili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání zastupitelstva hlavního města. Na programu byl mimo jiné i rozpočet na příští rok

Pražská vládnoucí koalice dnes také jako úspěch vyhodnotila nová opatření v životním prostředí nebo návrhy legislativních změn předložených Sněmovně. Koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) má v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů.

„Povedlo se nám odvést velký kus práce. Rád bych vyzdvihl práci náměstků Petra Hlaváčka (za TOP 09) a Adama Scheinherra (PS), díky nimž se podařilo pohnout s dopravními stavbami. Myslím, že na tenhle impulz čekala Praha mnoho let,“ řekl primátor Hřib, jak informuje web Lidovky.cz. 

Podle radního Scheinherra je úspěchem uzavření dohody s Ministerstvem dopravy a Ředitelstvím silnic a dálnic o výkupu pozemků nutných pro stavbu Pražského okruhu mezi D1 a D11. „Minulý týden jsme také prezentovali posun v projektu vnitřního městského okruhu, kdy jej chceme dostavět nejen co nejdříve, ale aby nebyl kráterem uprostřed města, ale dopravně funkční a zároveň zapadal do svého okolí,“ pochválil se Scheinherr.

Radní Hana Kordová Marvanová (za STAN) hovořila o zastavení dětských exekucí prostřednictvím dopravního podniku. „Nečekali jsme na zákon a rozhodli, že DPP exekuce zastavuje. To pokládám za důležité,“ řekla a dodala další úspěchy v podobě schválení záměru vybudovat Muzeum paměti XX. století nebo zapojení města do družstevní výstavby.

Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) hovořil o zlepšené péči o životní prostředí. „Úspěchem je schválení klimatického závazku, kdy do roku 2050 budeme zcela bezemisní,“ slíbil Hlubuček a dodal, že byl také vyměněn jeden ze čtyř kotlů v malešické spalovně, což emise razantně snižuje.

Jako neúspěch zhodnotili členové vládnoucí koalice pouze věc založení jednotného stavebního odboru, který narazil na nesouhlas jednotlivých městských částí. „Nelze si představit, že bychom tak předložili změnu statutu města. Dohoda mezi městem a radnicemi je důležitá, a když jsou proti, proto od toho ustupujeme,“ řekla Marvanová.

Podle opozice ODS a ANO ale bylo neúspěchů mnohem více a především to jde na vrub tomu, že je koalice nejednotná. „Že se navenek tváří, že jsou ve shodě, tak to se jen tváří a uvnitř jsou velké rozpory,“ řekla Alexandra Udženija (ODS). Kvůli tomu prý není koalice schopna prosadit na jednáních důležité body bez podpory opozice.

„Všechny velké věci, které koalice představila a se kterými my souhlasíme, se jim podařily jen díky tomu, že to opozice podporuje na zastupitelstvu. A to, ať už se bavíme o dopravních stavbách, nebo o tom, jak chceme dál nakládat s byty,“ dodala Udženija.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…