Vedoucí interního auditu ministerstva vnitra odmítli vinu v případu ukradených peněz, kauza je prý vykonstruovaná

15.12.2014 14:45

Bývalí vedoucí zaměstnanci interního auditu ministerstva vnitra Václav Chochol a Petr Plaňanský dnes u Obvodního soudu pro Prahu 7 odmítli obžalobu z krádeže a z nadržování. Tvrdí, že kauza je komplotem ze strany policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kde Plaňanský dříve pracoval. Chocholovi hrozí za údajnou krádež peněz kolegyni až pět let vězení, Plaňanskému až čtyři roky za to, že jej prý kryl před policií.

Vedoucí interního auditu ministerstva vnitra odmítli vinu v případu ukradených peněz, kauza je prý vykonstruovaná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdná peněženka, ilustrační foto

Obžaloba tvrdí, že tehdejší vedoucí oddělení interního auditu vnitra Chochol v září nebo počátkem října 2013 otevřel v cizí kanceláři služební trezor a odcizil z něj pokladničku. V ní si jeho podřízená uložila před odjezdem na dovolenou soukromých 360.000 korun. Peníze prý použil pro svou potřebu a až po urgencích ženy je letos v lednu vrátil. Ředitel odboru Plaňanský, který prý od začátku ledna věděl, že pachatelem krádeže je Chochol, údajně zaměstnankyni přesvědčoval, aby věc neřešila s policií, a to s cílem, aby se Chochol vyhnul trestnímu stíhání.

"Kauzu považuji za uměle vykonstruovanou ze strany policie s cílem odstranit pana Plaňanského z pozice ředitele. Cítím se absolutně nevinen," řekl dnes soudkyni sedmatřicetiletý Chochol, který je nyní nezaměstnaný a dluží různým věřitelům zhruba milion korun.

Vypověděl, že mu kolegyně půjčila 340.000 na základě ústní dohody, a to už v létě 2013. Domluvili se prý, že jí v lednu vrátí o 20.000 víc. Peníze prý použil na nákup auta a částečné splacení dluhů kamarádům. Přiznal, že měl dlouhodobé finanční problémy a že v prosinci zažádal o osobní bankrot. Zároveň se rozhodl ukončit pracovní poměr na vnitru, měl prý lepší nabídky. Částku, kterou dlužil kolegyni, za něj nakonec uhradila jeho matka.

Policejní odposlechy zachytily mimo jiné, že Chochol se své kolegyni omlouval s tím, že se dostal do složité životní situace. Dnes ale tvrdil, že omluva nebyla za krádež, ale za to, že ženě předem neřekl o svých dluzích.

Okradená se údajně spikla s ÚOOZ

Sedmačtyřicetiletý Plaňanský tvrdí, že údajně okradená zaměstnankyně, která byla jeho asistentkou, se proti němu spikla s ÚOOZ. Sám dříve v policejním útvaru pracoval jako vedoucí odboru násilí, a to pod vedením Jana Kubiceho. Po výměně šéfa odešel v roce 2008 ze dne na den ve zlém. "Nedohodl jsem se s panem (Robertem) Šlachtou, odmítl jsem s tímto člověkem spolupracovat," řekl dnes. Nastoupil jako zástupce ředitele na gymnázium, kde se seznámil s Chocholem, který tam učil dějepis. V roce 2011 nový ministr vnitra Kubice požádal Plaňanského o spolupráci, spolu s ním přešel na ministerstvo i Chochol.

Plaňanský odmítl, že by Chocholovi ve sporu s asistentkou nadržoval. Prý dodnes přesně neví, co přesně se mezi těmito kolegy odehrálo. „Tu věc jsem řešil, jak nejlépe jsem uměl. Myslím, že i nad rámec svých povinností," uvedl. Doplnil, že opakovaně a před svědky ženu vyzýval, aby se s údajnou krádeží obrátila na policii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…