Veletoče na severu skončily. Liberec i Jablonec mají konečně vedení

23.11.2014 21:53

Velké obraty zažila povolební vyjednávání v Liberci a Jablonci nad Nisou. V obou městech byli vítězové komunálních voleb nejdříve nadlouho vyšachování ze hry, aby se na poslední chvíli do vedení měst vrátili. A vše bylo jinak než se měsíc zdálo.

Veletoče na severu skončily. Liberec i Jablonec mají konečně vedení
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Zřejmě budoucí starosta Liberce Tibor Batthyány a lídr Změny pro Liberec Jan Korytář

V Liberci vyhrála komunální volby poměrně jasně Změna pro Liberec s lídrem Janem Korytářem. Se sedmiprocentní ztrátou následovalo hnutí ANO, třetí na pásce s malým odstupem za ním skončili Starostové pro LK. Klíčové pro úvodní fázi bylo vyhlášení lídra hnutí ANO Tibora Batthyányho. „Se Změnou o koalici jednat nebudeme kvůli jejich ostré předvolební kampani,“ sdělil. Změna tak vyjednávala se třetími Starosty. Ti však měli požadavek přibrat ještě jeden subjekt, protože tato dvojice měla převahu jen jednoho hlasu. A mezi Starosty se našli minimálně dva členové, kteří spolupráci se Změnou odmítali. Změna však dalšího adepta nenašla a byla mimo hru.

Čtyřkoalice vypadala nadějně a pak přišel náhlý krach

Štafetový vyjednávací kolík převzalo druhé ANO. A to se začalo dohadovat na projektu čtyřkoalice. Kde by s ANO byli Starostové, ČSSD – dosluhující primátorka Martina Rosenbergová měla slíbeno místo náměstkyně (či radní) pro sociální oblast, a TOP 09. Rozhořel se boj o primátora. Starostové argumentovali tím, že jsou v komunální politice mnohem zkušenější než ANO a prosazovali na primátorský post svého lídra Michaela Hrona. Nakonec však ustoupili s tím, že ANO bude mít primátora a náměstka pro ekonomiku. Vše vypadalo jasné. V neděli 16. listopadu však přišel blesk z čistého nebe. Sešli se zastupitelé ANO a jednání se Starosty ukončili. „Důvodem tohoto rozhodnutí je nečitelnost priorit Starostů a neustále se měnící požadavky, zásadně se lišící od podmínek stanovených na počátku koaličního jednání,“ vysvětlili v tiskové zprávě.

Vítěz voleb – Změna pro Liberec – se již nějakou dobu připravovala na opoziční roli. „Vyjednávali jsme si podmínky pro opoziční činnost v zastupitelstvu,“ uvedl Jan Korytář. Najednou mávnutím kouzelného proutku se Změna stala bohatou nevěstou a mohla si vybírat, jestli bude jednat s hnutím ANO, nebo se Starosty. Jejich klíčovým rozhodnutím bylo, s kým jednání začnou jako první. Nakonec zvolili ANO. „Vrátili jsme se k původnímu konceptu, se kterým jsme šli do voleb. Počítali jsme s koalicí s ANO jako hnutím nezatíženým libereckou minulostí,“ vysvětlil Korytář.

Jednotná však Změna v tomto rozhodnutí zcela nebyla, třeba Jaromír Baxa prosazoval spolupráci se Starosty. Nakonec byla v neděli 23. listopadu podepsána koaliční dohoda Změny a ANO. V devítičlenné radě má Změna pět lidí, ANO čtyři. Primátorem se ale stane Tibor Batthyány z hnutí ANO, Jan Korytář je náměstkem primátora pro ekonomiku a rozvoj. Baxovské křídlo Změny ostrouhalo. Nejvíc preferenčních hlasů v Liberci získala náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová, Jaromír Baxa byl druhý. Ve vedení Liberce ani jeden z nich není. Za Změnu jsou náměstky kromě Korytáře ještě Karolína Hrbková a Ivan Langr, dosavadní mluvčí zoo. Za ANO je náměstkem Tomáš Kysela. Ještě k Zuzaně Kocumové – panují zvěsti, že na nejbližším zasedání krajského zastupitelstva bude odvolána. Důvody se k tomu najdou různé. Je ale fakt, že byla jediná z rady kraje, která svým podpisem nepodpořila hejtmana Martina Půtu. Ten čelí policejnímu obvinění z braní statisícového úplatku...

„Doufám, že zvěsti o odvolávání Zuzany Kocumové jsou dezinformace a dále bude pokračovat. Stane se naším lídrem do krajských voleb za dva roky,“ objasnil Korytář. O Kocumové se kromě povídaček o odvolávání na kraji též spekulovalo, že právě ona by se mohla stát primátorkou.

V Jablonci byla dlouho vítězná ODS mimo hru. Trojský kůň ANO je však dostal na koně

V sousedním Jablonci vyhrála volby ODS, na rozdíl od Liberce ale jen těsně. Získala stejně mandátů (7) jako druhé ANO. Její úvodní oťukávání s ČSSD skončilo neúspěchem a současný primátor Petr Beitl vydal provolání Mým voličům, kde vysvětloval proč. Velmi záhy poté se vytvořila čtyřkoalice tentokrát jablonecká. V ní bylo ANO, ČSSD, Změna pro Jablonec a Nová budoucnost. Primátorem se měl stát lídr ve volbách až třetí ČSSD Pavel Svoboda. Měsíc se dohadovali a pak přišel náhlý krach. Ostatní subjekty z něj viní hnutí ANO. Podrobně se o něm rozepsal zastupitel ze Změny pro Jablonec, železničář Jindřich Berounský. „Série jednání čtyř subjektů je na knižní publikaci. Vedle toho zástupci ANO vedli nespočet jednání, o kterých toho moc nevíme, ale jejich stěžejním aktérem se stal zastupitel hnutí ANO Jan Zeman,“ píše.

„Stal se doslova trojským koněm novodobé jablonecké komunální politiky. Nejlépe orientovaný člověk v jabloneckém podnikatelském i politickém rynečku si hrál i s vlastními lidmi a ovlivnil je tak dokonale, že zastupitelé hnutí ANO Milan Kouřil a Renata Sotáková místo uvolněných funkcí náměstků zamířili do opozičních lavic,“ doplnil. Ano, hnutí ANO, které mělo v Jablonci nejsilnější kartu, nakonec končí opozici, kam s sebou strhlo i Změnu. A smějí se staří lišáci z ODS, kteří už se smiřovali s opoziční rolí. Primátorem bude tedy opět Petr Beitl, záda mu bude krýt jeho věrný druh Miloš Vele, náměstek pro ekonomiku. ODS totiž přetáhla k sobě do koalice subjekty rozmrzelé vyjednáváním s ANO – ČSSD a Novou budoucnost, k nim se přiřadil Domov nad Nisou a TOP 09.

Ustavující zastupitelstva v obou městech jsou plánována na čtvrtek 27. listopadu. Obě začínají ve stejný čas, od 15 hodin. Po mnoha veletočích se proto všechny dohody musejí brát s rezervou. Vždyť do čtvrtka zbývá ještě několik dní a mnoho hodin. A na severu Čech pod Ještědem nevíte v komunální politice dne ani hodiny.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…