Velezrada a Vasil Biľak. Novinář se chytá za hlavu, co to STAN na prezidenta vymyslel

18.05.2018 8:45

Komentátor Lidových novin Zbyněk Petráček se v pátečním vydání pozastavil nad tím, že senátoři za STAN chystají ústavní žalobu na prezidenta Miloš Zemana z velezrady a to za jeho slova o výrobě Novičoku v Česku. Jsou totiž přesvědčení o tom, že prezident tím ohrozil bezpečnost českých občanů. „Tohle opravdu nemá parametry velezrady,“ nestačil se divit komentátor.

Velezrada a Vasil Biľak. Novinář se chytá za hlavu, co to STAN na prezidenta vymyslel
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Petráček uznává, že některá Zemanova slova a činy dávají ke kritice mnoho důvodů, přesto příliš nevidí smysl v tom vytahovat opět ústavní žalobu, jako to dělají senátoři STAN. Když se totiž řekne velezrada, lidé si podle Petráčka představí třeba pokusy o stíhání Vasila Biľaka. „A to za ‚zvací‘ dopis, který v létě 1968 mířil do Moskvy a podnítil invazi šesti tisíc sovětských tanků,“ připomněl s tím, že přesně tak vypadají parametry velezrady.

Ale když se přesuneme k Zemanovým prohlášením o Novičoku, rozhodně takové závažné parametry postrádají, ať už to mohlo zájmy České republiky poškodit jakkoli, míní komentátor. „Kdyby už náhodou Zeman z velezrady obžalován byl, jeho fanoušky by to možná ještě posílilo,“ řekl Petráček s tím, že zato Senát jako instituce by naopak v očích voličů spíše oslabil.

„Ne, tohle opravdu není velezrada, je to hlavně důsledek přímé volby hlavy státu, kterou přece většina chtěla,“ řekl na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…