Velice netradiční vánoční povídání: „Jak sem viděl ty trenky na Hradě, tak sem vytáhl flašu a tak sem se nasmál, že sem byl skoro ožralé.“

24.12.2015 17:33 | Zprávy

PŘÍBĚH „Nespadám pod nadvládu Evropské unie ani našeho prezidenta. Sám kořalu nikdy nepiju, ale když sem viděl ty trenky na Hradě, tak sem vyslopal celó flašku, jak sem se nasmál.“ Takhle hovoří mistr řezbář z Loštic Jaroslav Beneš. Jeho betlém je známý po celé Moravě a jezdí se na něj dívat i lidé ze zahraničí. Teď si na zahradě prohlédnou i protiunijní vtípky.

Velice netradiční vánoční povídání: „Jak sem viděl ty trenky na Hradě, tak sem vytáhl flašu a tak sem se nasmál, že sem byl skoro ožralé.“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Loštický mistr řezbář Jaroslav Beneš

„Tož, to su rád, žes zase přijel redaktorské,“ spustí hned na začátek Jaroslav Beneš a nalije „čtvrtku“ slivovice. Svůj betlém začal vyřezávat v roce 1994 a dnes už se mu rozrostl tak, že vypadá skoro jako celá Morava. Má tam mimo jiných nejznámějšího vězně Jiřího Kajínka, jak leze z Mírova, starosty Loštic, „tykadlového teroristu“ Romana Smetanu a zpěváka Karla Kryla. Na zahradě u domu tohoto srandisty je zase „radar pro měření nasraného obyvatelstva“ či Prduchník, což je přístroj na měření lidských prdů, které se odesílají potrubím do Bruselu a tam stanoví, jestli okolí znečišťují či ne. Jelikož je reportér ParlamentníchListů.cz mírně bilingvní, bavíme se v poněkud pokřivené hanáčtině. Redakce „dófá“, že bude čtenářům vše srozumitelné.

Starostové v betlémě

V třítisícových Lošticích na Moravě, proslavených výrobou smradlavých Olomouckých tvarůžkům berou betlém jako místní pamětihodnost. Skrývá se v největší z místností domu řezbáře Beneše. Ten, oděn v renesančním šatu, každému rád vlastní dílo představí. S redaktorem ParlamentníchListů.cz se zná zhruba pět let. Vždy, když se za ním novinář dopraví, dostane slivovici. A tak jdeme rovnou k tématu. Benešovi někteří vyčítali, že vyřezává do beltéma ještě žijící lidi.

„Hlavně moravské figury. Když se u nás na Moravě něco vyvrbí, tak je z toho poprask. Odjakživa řežu Moraváky a obyvatele našeho města. Je tam třeba Roman Smetana, který maloval tykadla politikům. Jezdil autobusem a maloval těm chytrákům tykadla. Hrozně mě rozezlilo, že ho chtěli za takovou věc zavřít. Vždyť mu hrozily tři roky. I z toho důvodu jsem ho udělal do betléma. Žiju na Moravě, platy tady nésou, jak se vykládá. Lidi jsou rozhořčení a tím to všechno vzniká,“ sdělí.

V betlému jsou vyřezaní všichni starostové Loštic. „Kdysi jsem si dal do závazku tématiku, že ať je u nás starosta komunista nebo belzebub, když to řeknu lidově, tak mě to nezajimá a toho starostu vyřežu. Tím vznikla legenda, že kolik starostů za život stihnu do betléma udělat, tak tolik se jich tam objeví. Dávám jim jako vládcům města klíče do ruk. Sóčasná starostka drží klíč v ruce a je na ní, jak dlóho se tam bude držet. Před tím starosta, pan Ctirad Lolek, tam byl tři volební období a má tři klíče. Ještě jsem mu říkal, jak bude čtvrtý, tak už ti ho nemám kde dat, to bude zajímavý,“ vysvětluje.

Karla Kryla vyřezal nedávno. Prý proto, že to byl „moravské vlastenec“. „Narodil se v Kroměříži. Pak měli tiskárnu, tu jim sebrali a tak. Když to vezmete, tak začal hrát písničky, kteréma předešel dobu. Začal kritizovat politiku, jak se to líhlo za komunismu, ale myslel i na tuto dobu, která se teď odvíjí. Měl velké přehled a tím, že byl Moravák, tak měl nárok být v našem betlému. Jsó v něm zdejší občané a celebrity Moravy,“ dodává s tím, že má ve své sbírce i strunu z kytary Karla Kryla. Věnoval mu ji totiž Krylův bratr Jan, jenž je prý teď na tom dost špatně s „klóbama“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…