Velká hra o miliony tun lithia. Do boje jde bojovník proti „ekonomickým zm*dům“. Babiš vydal zásadní pokyn

19.10.2018 16:56

O kauze lithium se rozepsal na serveru HlídacíPes.org Robert Břešťan. Přesně před rokem podepsal tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček memorandum o spolupráci v oblasti těžby a zpracování tohoto kovu v Česku. Co se od té doby přihodilo?

Velká hra o miliony tun lithia. Do boje jde bojovník proti „ekonomickým zm*dům“. Babiš vydal zásadní pokyn
Foto: archiv red
Popisek: Podnikatel Pavel Krúpa

Před rokem se memorandum podepsalo v době, kdy se blížily parlamentní volby. Z lithia se tak stalo hlavní volební téma, kdy premiér Andrej Babiš uvedl, že ČSSD chce podpisem vytunelovat a okrást stát. Rok poté je Havlíček stále na ministerstvu, tentokrát v roli náměstka. A žádné trestní oznámení, jež Babiš avizoval, se nekonalo. Memorandum přitom letos v březnu vypověděl tehdejší ministr průmyslu Tomáš Hüner. 

Anketa

Který prezident podle vás udělal pro naši zemi nejvíce?

hlasovalo: 17895 lidí

A jak píše Břešťan, povolení k těžbě lithia má v Česku v současné době jedna těžební organizace, a to Cínovecká deponie. „V průběhu letošního roku získala ‚oprávnění stanovením dobývacího prostoru‘ i další organizace patřící pod RSJ Investments – Sanaka Industry,“ dodává Břešťan.

Původní text ZDE

Na povolení k těžbě lithia na Cínovci pak dlouho čekala společnost Geomet (European Metals Holdings), v níž koupila podíl investiční skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavla Krúpy. „Těžební firmu, do níž Krúpa kapitálově vstoupil, prezident Miloš Zeman vloni před volbami nazval ‚australskými zloději‘. Nyní hodlá Zeman Krúpu ocenit státním vyznamenáním za ‚boj proti ekonomickým zm*dům‘ (jak se v živém rozhlasovém vysílání vyjádřil sám prezident),“ uzavřel Břešťan.

V projektu těžby lithia u Cínovce by se měl podle premiéra Andreje Babiše začít aktivně angažovat státní podnik Diamo. Babiš to řekl začátkem října ČTK v reakci na pondělní informaci australské společnost European Metals Holdings (EMH), že získala od českých úřadů povolení zahájit 13 průzkumných vrtů, které jsou důležitým krokem v rámci studie proveditelnosti projektu.

Věc Babiš hodlá řešit s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou, kteří to podle něj mají v gesci. „Kontaktoval jsem pana Brabce s paní Novákovou a my si na to sedneme a konečně musíme donutit Diamo, aby začalo být aktivní, protože zatím s tím nic neudělali,“ řekl Babiš. Od Diama premiér očekává, že přijde s projektem, „kde si to skutečně převezme stát“.

Firma EHM sdělila, že dostala povolení k zahájení komplexního průzkumného takzvaného diamantového vrtání u 13 vrtů. Diamantové vrtání se používá v případě, že těžařské firmy chtějí prozkoumat obsah ložisek ve velmi tvrdých horninách.

Lithium je považováno za kov budoucnosti, využívá se mimo jiné při výrobě baterií. V České republice jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia – naprostá většina na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese. Ložisko u Cínovce je největší v Evropě. Australský investor by mohl začít s hlubinnou těžbou v Krušných horách v roce 2022. Za 21 let chce dobýt 37 milionů tun rudy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…