Velká válka? Probíhají prý jisté skryté přípravy. Obíhá zásadní text

08.12.2015 9:31

Literární noviny přinesly příspěvek českého politologa Oskara Krejčího na konferenci Paradigmy budúcich zmien v 21. storočí, kterou v září uspořádal Ekonomický ústav SAV v Bratislavě. Krejčí v něm hovoří o budoucí velké válce.

Velká válka? Probíhají prý jisté skryté přípravy. Obíhá zásadní text
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

Anketa

Prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš. Líbilo by se vám to tak v roce 2018?

73%
27%
hlasovalo: 9338 lidí

Podle Krejčího začala být po skončení studené války válka vnímána jako okrajový problém, který bude odstraněn globalizací. „Dnes naopak téměř všichni komentátoři pokládají válku za samozřejmost, takřka nutnost. Zároveň vskrytu probíhá příprava ‚čtvrté generace válek‘, robotizace zabíjení lidí. Přesto se lze velké válce vyhnout. Zatím,“ říká Krejčí. 

Jak následně politolog uvádí, současnou povahu globalizace určují dva hlavní faktory – obnovení vojenskostrategické rovnováhy mezi Ruskem a USA a fascinující růst ekonomické moci Číny. „Politika Západu, který nejméně 15 let usilovně tlačí na Rusko a Čínu, a propojuje tak jejich zájmy, patří k nejabsurdnějším jevům v politice posledních staletí. Tlak Západu přispěl k tomu, že se může Moskva spolehnout na ekonomickou solidaritu Pekingu a Peking se může opírat o odstrašující sílu jaderného potenciálu Moskvy. V této situaci se nemohou ekonomické sankce proti Rusku ukázat jako efektivní nástroj politického nátlaku a válka, která by mohla zastavit přeměnu Číny v ekonomického hegemona, se jeví jako sebevražda. Přesto ale velká válka zůstává na Západě nejdůležitějším tématem plánování bezpečnosti,“ konstatuje.

Krejčí se rovněž zamýšlí nad několikaletou hegemonií USA po skončení studené války, kdy Státy válčily proti slabým státům a militantním nestátním organizacím. „Tak se rodila vize války proti terorismu, ale i obraz drogové války a podobně. Politicko-mravní úspory chápané jako vyvinění se z přívalu rakví pokrytých státní vlajkou byly spojovány s představou kontraktorů, soukromých organizací válčících místo státní armády,“ píše Krejčí, ale zároveň dodává, že čas ukázal, že ani armádní převaha, ani kontraktoři nedokážou zlomit odpor bojovníků v Afghánistánu či Iráku. 

„S narůstajícím mezinárodním napětím se sice zatím nepodařilo vrátit nebezpečí války do nejdůležitějších seznamů globálních problémů, ovšem samo slovo ‚válka‘ se stalo natolik inflační, že se vytrácí jeho význam. Z varovných textů o nebezpečí války vyrostla představa o válce jako přírodní či sociální nutnosti,“ píše Krejčí s tím, že velká válka ještě nezačala, podle jeho názoru jde pouze o krvavé cvičení.

Původní text ZDE.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…