Velký souboj v Ústí: Babiš má lepší karty než Bartoš, soudí politolog

29.07.2021 21:34 | Analýza

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude kandidovat do Poslanecké sněmovny v Ústeckém kraji. Utká se tak s lídrem koalice Pirátů a STAN Ivanem Bartošem. Jak uvedl pro iDNES.cz politolog Josef Mlejnek, je to pokus hnutí o zabití dvou much jednou ranou.

Velký souboj v Ústí: Babiš má lepší karty než Bartoš, soudí politolog
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Soupeření Babiše a Bartoše podle expertů na sebe strhává část volební dynamiky. „Kandidatura Andreje Babiše v Ústeckém kraji je pokus hnutí ANO o zabití dvou much jednou ranou,“ uvedl mimo jiné politolog Josef Mlejnek s tím, že pro Babiše jde o výhodný terén. „Pro Ivana Bartoše nikoliv. Andrej Babiš si to tak ‚rozdá‘ se svým vyzyvatelem na post premiéra na hřišti, které má pro něj výhodnější parametry,“ řekl Mlejnek. 

Politolog Tomáš Lebeda se domnívá, že jde o výsledek toho, že Babiš chtěl být v kraji, kde má šanci uspět a být první. S tím souhlasí i politolog Jan Kubáček. Podle něj souboj nastavuje téma – a vytrácí se tak Petr Fiala i další političtí lídři. „Je to trochu fenomén, který nastartoval v podobě souboje Jiřího Paroubka a Mirka Topolánka,“ uvedl Kubáček. 

Bartoš se podle jeho slov může pasovat do role skutečného a největšího vyzyvatele premiéra a oslovovat antibabišovský svět. 

Kubáček se pak pozastavil nad tím, že na prvních dvou místech v Pardubickém kraji chybí současný poslanec Martin Kolovratník. Své řekl i ke dvojce kandidátky v Olomouckém kraji Jaroslavu Faltýnkovi, nad jehož nominací se podivuje i politolog Tomáš Lebeda. „Je to smutné. Šance na dva mandáty v Olomouckém kraji nepochybně je,“ poznamenal. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…