Velký spor v německé koalici o jádro. Vyhráli Zelení

17.10.2022 21:48

Jaderné elektrárny v Německu budou fungovat až do 15. dubna příštího roku, oznámil dnes spolkový kancléř Olaf Scholz, že země upraví zákony tak, aby reaktory mohly fungovat déle. Podle německých médií tak prošlo to, co během koaličního střetu nad budoucností jaderných elektráren prosazovali Zelení, zatímco FDP prosazovala delší období pokračování provozu alespoň na tři roky.

Velký spor v německé koalici o jádro. Vyhráli Zelení
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck

Původně Německo zamýšlelo všechny tři jaderné elektrárny odpojit na konci letošního roku. Nakonec kvůli energetické krizi ale ministr hospodářství Robert Habeck rozhodl, že dvě ze tří elektráren zůstanou v provozu až do jara. Německá vládní strana Zelených, v tom na svém sjezdu spolkového ministra hospodářství Habecka podpořila.

Německý kancléř Olaf Scholz (SPD) o cestě, jak vyřešit spor o životnost zbývajících jaderných elektráren, jednal již v neděli s ministrem hospodářství Robertem Habeckem (Zelení) a s ministrem financí Christianem Lindnerem (FDP). Podle agentury DPA jednání probíhala i dnes v pondělí, píší Süddeutsche Zeitung, Die Welt a Passauer Neue Presse.

Politici za Zelené a FDP už před samotným rozhodnutím ponechat jaderné elektrárny v provozu do příštího dubna vyjadřovali přesvědčení, že vládní spor týkající se jaderných elektráren bude brzy urovnán. Předsedkyně klubu Zelených v Bundestagu Katharina Drögeová například uvedla, že koalice je schopná najít východisko a že se tak snad stane již dnes, uvedl Süddeutsche Zeitung.

Předseda FDP Christian Lindner se zasazoval to, aby poslední tři reaktory fungovaly až do roku 2024. Zelení však do jádra, které považují za „vysoce rizikovou technologii“, nechtěli investovat, příčil se jim také vznik dalšího radioaktivního odpadu, poukázal na ohnisko sporu list Süddeutsche Zeitung.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…