Velký úspěch ANO. Kde dříve prohrávalo, teď má navrch. Kavárnu přešel smích

11.03.2024 18:22 | Monitoring

Hnutí ANO se daří v průzkumech překonávat čísla, která dříve experti považovali za nemožná. U společnosti Kantar dostalo hnutí od respondentů 39 %. Analytik společnosti pak objasnil, že jednak ANO vysává malé strany, ale daří se mu mnohem víc u mladých. U mladých bez maturity je to 50 % pro ANO. Šíří se názor, že za vzestupem u této skupiny jsou videa na TikToku, která sice inteligentovi přijdou hloupá, ale dostanou politiky ANO do povědomí potenciálních voličů.

Velký úspěch ANO. Kde dříve prohrávalo, teď má navrch. Kavárnu přešel smích
Foto: www.potravinynapranyri.cz
Popisek: Andrej Babiš

O víkendu byl zveřejněn průzkum Kantaru, podle kterého by ANO získalo 39 % všech hlasů. Koalice SPOLU by měla jen 20 %, Piráti 10 %, SPD 9% a STAN 7,5 %. Zbytek by se dle průzkumu do Sněmovny nedostal.

Anketa

Zaslouží si zemědělec, který vysypal před Úřad vlády hnůj, trest?

3%
96%
hlasovalo: 18617 lidí
Dle analytika Kantaru Pavla Ranochy je to proto, protože Babiš jednak dokáže brát voliče menším stranám, ale také hnutí ANO dokáže oslovovat mladé voliče. Ranocha uvedl, že nyní se výsledek ve skupině do třiceti let u ANO blíží 30 procentům. „U mladých se to hodně láme na dosaženém vzdělání, opravdu výrazně. Díval jsem se u lidí mezi 23 a 30 lety, abych vyloučil ty, kteří ještě nemají dodělanou školu. A mezi těmi, kteří nemají ani maturitu, tak byla podpora kolem 50 %, u lidí s maturitou asi 20 % a mezi mladými vysokoškoláky jen asi 5 %,“ řekl SeznamZprávám Ranocha. Zmíněna byla i sociální síť TikTok, kam se umísťují krátká videa.

Upozornil také, že dříve panoval názor, že ANO nemůže dosáhnout magické hranice 100 mandátů, ale nynější průzkum mu přisuzuje 95 mandátů. A spolu s SPD se blíží ústavní většině.

„Obávám se, že směřujeme na domácí frontě plnou parou k průšvihu,“ komentoval zprávy o 39 % pro ANO bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer.

Zevrubněji se na průzkum podíval Aleš Michal, doktorand z Institutu politologických studií. Ten jednak podotýká, že roli ve výsledku ANO může hrát i neustálé strašení válkou. „Ono se proti tomu totiž těžko bojuje. Kdo namítne, že to v prezidentských volbách přece nefungovalo, měl by vědět, že ty parlamentní mají jinou logiku. AB se zjevně daří využívat efektu odloženého hlasu (když jsem ho volil v prez. volbách, jsem už té volbě otevřený i dál). A vytáhnout mír je silné, i když je to v našich bublinách třeba vysmívané. Přes všechny řeči kolem lidé chtějí stabilitu: A pokud AB mobilizuje i na tom, že on je ta kotva a 5K chaos, proč by to najednou nemělo mít výsledky?“ ptá se.

Michal zmiňuje dále úspěch u mladých. „I když se smějeme tiktoku, funguje dokonale. Je prokazatelné, že ovlivňuje postoje k situaci na Blízkém východě leckde tam, kde se to měřilo. Mladí lidé u nás nejsou tolik jiní, aby se s tím tady pracovat nedalo – a tým v ANO to dobře ví.“

Na to, že Babiš má nyní 50 % u dvacátníků bez maturity, upozornila také bioložka Marie Šabacká, taktéž s komentářem, že TikTok zabírá. Rozpoutala širokou diskusi, v níž se velmi často ozýval názor, že i když mohou být videa směšná, tak fungují a zvyšují povědomí o ANO.

Výsledky se od voleb hodně změnily. V první povolební analýze společnosti PAQ Research mělo ANO v kategorii 18–34 let jenom 13 % a vyhrávala koalice PirSTAN. Již tehdy sociolog Daniel Prokop upozorňoval na rozdíl ve volebních preferencích podle vzdělání. „Mezi mladými bez maturity měly koalice cca 50 % a uspěly protestní strany, mezi mladými s maturitou koalice 80 %,“ uvedl.

U Šabacké se někteří utěšovali tím, že mladí bez maturity nepůjdou volit. Bioložka si však tak jistá nebyla a kvůli tomu jí „blikají varovné kontrolky“.

„ANO jako jediný politický subjekt komunikuje s mladými voliči na jejich platformě jejich jazykem. Ostatní by si měli vytáhnout hlavu ze zadku a začít s mladými komunikovat taky, nebo budou mít za chvíli velký problém. Ale chápu, vysmívat se tomu je mnohem jednodušší,“ peskoval pak Michael Chrobok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdo má pro společnost větší přínos?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMilota , 12.03.2024 10:22:11
VŠ "vzdělaný odborník" na pohlavní problémy, parazit žijící z našich daní v nějaké neziskovce, nebo "nevzdělaný" řemeslník, který vám vymění kotel, nebo opraví střechu?

|  8 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…