Velmi zajímavé: Číňané založí s Čechy obří skupinu, která vyrazí na velké nákupy

30.03.2016 8:44

Vystoupení politiků navozuje dojem, že za vřelým přijetím čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze jsou politické preference Hradu. Ve skutečnosti stojí za příklonem k Číně nejvyšší patra českého byznysu, píše dnešní Mladá fronta Dnes s tím, že tomu nasvědčuje už seznam účastníků včerejší slavnostní večeře v Rudolfově galerii Pražského hradu.

Velmi zajímavé: Číňané založí s Čechy obří skupinu, která vyrazí na velké nákupy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přivítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na nádvoří Pražského hradu

Nejbohatší Čech vedle čínského prezidenta

Společnost čínskému prezidentovi totiž přišel dělat nejbohatší Čech Petr Kellner, majitel skupiny PPF, který se jinak politických ceremonií úzkostlivě straní.

A nechyběl ani Kellnerův společník ze splátkové skupiny Home Credit, miliardář Jiří Šmejc. Není se čemu divit. Čína je totiž pro Home Credit nejdůležitějším světovým trhem.

Večeře se účastnil také slovenský finančník Patrik Tkáč, do jehož skupiny J&T mohutně investuje čínská korporace CEFC, nebo uhlobaron Pavel Tykač.

Vzniká energetická skupina

Ve skupině J&T Finance Group má čínská CEFC získat poloviční podíl. Oba partneři společně budují energetickou skupinu, v níž má údajně skončit třeba minoritní podíl Unipetrolu. A také mezinárodní bankovní holding, jehož základem má být slovenská Poštová banka. Případně česká GE Money, o kterou se J&T podle zdrojů z obchodních kruhů také uchází.

Číňané u nás rovněž nakupují středně velké podniky, média či fotbalový klub Slavia. To je prý ale jen doprovodný jev velké finanční hry Tkáče a jeho partnerů z J&T. Ti totiž chystají druhou fázi expanze. J&T s CEFC má ve druhé vlně doplnit ještě čínská finanční skupina Ping An Bank. Společně mají založit fond s několika miliardami eur, který by měli řídit lidé z J&T.

J&T bude zřejmě silnější než PPF

„Jen v první fázi má jít o tři miliardy eur. S takovou palebnou silou mohou v regionu koupit prakticky cokoliv,“ říká zdroj listu z finančního trhu. Z J&T se díky čínské injekci stane subjekt, jehož možnosti patrně převýší i munici Kellnerovy PPF.

Kellner je v jiné pozici než J&T, nepotřebuje ani tak čínské miliardy na zvýšení kapitálové síly, ale neobejde se bez dobrých vztahů s čínskými vládci a regulátory, chce-li v Číně růst. Proto je diplomaticky mimořádně aktivní. „PPF se v Praze účastní oborových jednání. Podepsala memorandum o prohloubení spolupráce s Bank of China, obě skupiny spolupracují na projektu Home Credit v Číně,“ cituje list mluvčího PPF Radka Stavěla. A podle informací listu se právě Kellnerovi lidé podíleli na zorganizování včerejšího Česko-čínského fóra o finanční spolupráci na půdě ČNB.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…