Velvyslanec Schapiro skončí v Praze už tento měsíc. Na pokyn Trumpa

06.01.2017 10:30

Řada amerických velvyslanců bude muset své zahraniční posty opustit ještě před inaugurací nového prezidenta Donalda Trumpa 20. ledna. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom dnes informoval list The New York Times.

Velvyslanec Schapiro skončí v Praze už tento měsíc. Na pokyn Trumpa
Foto: redakce
Popisek: Setkání s velvyslancem USA Andrew H. Schapirem na Právnické fakultě UK v Praze

Ministerstvo zahraničí podle něj jménem Trumpova týmu rozeslalo 23. prosince příslušné pokyny politicky jmenovaným ambasadorům. Mezi ně patří také velvyslanec v Česku Andrew Schapiro.

Podle listu tak Trumpův budoucí vládní tým porušil tradici a odmítl politickým velvyslancům prodloužit dobu pobytu na jejich zahraničních postech byť jen o několik týdnů či měsíců po inauguraci nové hlavy státu.

  • Celý text je ZDE

Dřívější vlády obou velkých amerických stran nechávaly některé velvyslance podle NYT často po určitou dobu ve funkci, zvlášť pokud měli děti, které v zemi působení svých rodičů chodily do školy. Učinili tak Bill Clinton, George W. Bush i současný prezident Barack Obama. Podle dopisu rozeslaného v prosinci se nyní žádné výjimky udělovat nebudou.

Takzvaní političtí velvyslanci jsou do svých funkcí jmenováni na základě úzkých vazeb k prezidentovi a po konci jeho mandátu ze svých postů obvykle odcházejí. Často se jedná o sponzory prezidentské kampaně.

The New York Times uvedl, že Schapiro si již hledá bydlení v USA a snaží se přesvědčit školu svých dětí v Chicagu, aby je přijala oproti zvyklostem uprostřed školního roku. Problémy spojené se školní docházkou svých dětí se podle novin snaží nyní vyřešit také třeba američtí velvyslanci v Belgii či při OSN v Ženevě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…