Velvyslanec Stropnický chystá pro ČT vzdělávací seriál o Izraeli. Je to turistický ráj, zbavme se mýtů

10.09.2019 15:56

Podle velvyslance v Izraeli Martina Stropnického má Česká republika k Izraeli tradičně blízko. Dobré vztahy máme podle bývalého ministra zahraničí už z minulosti, kdy jsme zemi pomohli vyhrát tzv. válku o nezávislost s Palestinou. V současnosti je to náš třetí největší mimoevropský obchodní partner a jako jedna z prvních zemí chceme přestěhovat ambasádu z Tel Avivu do nového hlavního města, Jeruzaléma. Izrael je podle Stropnického turistickým rájem a jeho snahou je odmytizovat Izrael jako nebezpečnou zemi.

Velvyslanec Stropnický chystá pro ČT vzdělávací seriál o Izraeli. Je to turistický ráj, zbavme se mýtů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Martin Stropnický popisuje Izrael po roce, kdy tam strávil jako velvyslanec. „Je to bezpečná oáza, kde občas dojde voda,“ hodnotí s vtipem Stropnický a pokračuje. „Tel Aviv je kosmopolitní metropole, máte v ní pocit naprostého osobního bezpečí,“ říká v rozhovoru pro web Aktuálně.cz s tím, že je tam možná bezpečněji než v některých evropských velkoměstech.

„Ale Pásmo Gazy je samozřejmě zdrojem permanentního napětí a útoků včetně raketových. Tam je permanentní bezpečnostní riziko,“ upřesňuje velvyslanec. Tamní obyvatelstvo je ale podle něj na riziko výborně připraveno. „Už ve školách jsou nácviky, děti postupují organizovaně a efektivně. Škola má své kryty, stejně jako většina domů, samozřejmě i velvyslanectví a rezidence,“ popisuje Stropnický a dodává, že na evakuaci ve městě je 90 sekund, ale u Pásma Gazy jen 15 sekund.

Tel Aviv je podle něj téměř oázou klidu, jen dvakrát za dlouhou dobu se stalo, že nějaká palestinská střela doletěla až tam. „Ale jinak je Tel Aviv naprosto poklidný. Můžete tam nechat věci na pláži a jít se koupat a nemít hrůzu, že vám někdo sebere ručník. V tomto smyslu je to země naprosto bezpečná,“ má jasno Stropnický.

Českou republiku podle něj pojí s Izraelem dobré vztahy už od roku vzniku samostatného státu. „V roce 1948 poskytla naše země zbraně po vyhlášení státu Izrael, kdy okamžitě den nato všechny okolní arabské státy Izraeli vyhlásily válku. Šlo skutečně o život,“ popisuje velvyslanec. „Vyhráli i díky tomu, že jsme jim ty zbraně dodali, a stále na to vzpomínají,“ říká Stropnický a vzpomíná, že i prezident Rivlin mu kdysi řekl, že má doma českou pušku.

Jako jeden z hlavních úkolů ambasády vidí Stropnický odmytizovat Izrael jako nebezpečnou zemi. „Řekl bych, že to je turistický ráj. Je tam spousta památek, nádherná a velice pestrá krajina. Češi si bohužel nejprve představí všudypřítomné nebezpečí,“ přibližuje bývalý ministr zahraničí a přidává čísla. „K nám jezdí zhruba 250 tisíc Izraelců ročně, bohužel našich turistů cestuje do Izraele asi desetina než obráceným směrem,“ říká Stropnický.

Jedním z nástrojů zlepšení povědomí o Izraeli má být nový seriál České televize, který Stropnický připravuje. „Natočilo by se deset 30minutových dokumentů o Izraeli,“ popisuje Stropnický. „Strašně rád bych sňal z Izraele klišé nebezpečné, podivné země, kde se tak nějak pořád střílí a bodá noži,“ říká.

Možnost přestěhování české ambasády do Jeruzaléma hodnotí Stropnický pozitivně. „Spousta Izraelců by to přivítala. Bylo by to potvrzení statutu hlavního města. Navíc tam jsou všechny instituce, úřady od sídla prezidenta přes sídlo vlády až po parlament,“ vysvětluje Stropnický a dodává, že v Jeruzalému už je český dům, kde se pořádají akce velvyslanců.

Jako velký problém současnosti označuje Stropnický rostoucí antisemitismus v Evropě. „Izrael to velice znepokojuje. Na leden sezval izraelský prezident hlavy států do Jeruzaléma právě na toto téma. Už 12 hlav států nebo premiérů řeklo, že přijede, včetně Emmanuela Macrona a Angely Merkelové,“ říká velvyslanec.

„Myslím si, že tady je i prostor pro naši zahraniční politiku. Měli bychom se v tom angažovat, jsem toho velkým zastáncem,“ říká Stropnický s tím, že se nesmí zapomínat na hrůzy holocaustu, které se mohou opakovat. „Je třeba být ve střehu. Náznaky návratů k tomu nejhoršímu z našich dějin je třeba hned podchytit a proti tomu bojovat,“ má jasno Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…