Velvyslankyně u OSN míří do diplomatické služby EU. Bude vrchní ředitelkou pro Ameriku

18.12.2015 15:45

Dosavadní česká velvyslankyně u OSN Edita Hrdá nastupuje do diplomatické služby Evropské unie (EEAS), kde bude vrchní ředitelkou pro Ameriku. Její jmenování dnes společně se jmény čtyř svých dalších nových vrcholných představitelů oznámila tisková služba EEAS.

Velvyslankyně u OSN míří do diplomatické služby EU. Bude vrchní ředitelkou pro Ameriku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Mluvčí unijní diplomacie Maja Kocijančičová připomněla, že česká diplomatka má za sebou velvyslaneckou zkušenost z amerických i karibských zemí a byla též vrchní ředitelkou na českém ministerstvu zahraničí.

Český premiér Bohuslav Sobotka dnešní oznámení označil za pozitivní signál, že se Češi a Češky začnou prosazovat ve vyšších funkcích v EU. "Vláda na tom bude intenzivně diplomaticky pracovat," slíbil. Nástup Hrdé do EEAS je podle něj úspěchem pro českou diplomacii i Českou republiku jako takovou.

Evropská diplomatická služba vypsala mimo jiné řízení na obsazení funkcí vrchních ředitelů pro vícestranné vztahy, Afriku, Asii a Ameriku na konci srpna. Podle grafu své organizační struktury má EEAS sedm vrchních ředitelů.

Než se Hrdá v roce 2011 stala velvyslankyní u OSN, zastupovala Česko v Argentině a Paraguayi. Na ministerstvu zahraničí vedla odbor amerických států.

O chystaném nástupu české diplomatky na významný post v rámci EEAS informovala ČTK v polovině listopadu. Tehdy Hrdá nechtěla možnost svého "přestupu" komentovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…