Věra Čáslavská lhala a nebyla schopná projevit lítost. Dorazilo k nám zásadní prohlášení

07.09.2016 7:24

Po úmrtí slavné gymnastky Věry Čáslavské zní v českých médiích unisono obdiv nejen k jejím sportovním, ale i morálním kvalitám. Bylo obsáhle připomínáno, jak byla po roce 1968 perzekuována komunisty, bylo připomínáno její mnohonásobné ocenění za fair play, její práce v Kanceláři prezidenta republiky Václava Havla i v Českém olympijském výboru.

Věra Čáslavská lhala a nebyla schopná projevit lítost. Dorazilo k nám zásadní prohlášení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Minuta ticha za Věru Čáslavskou

Prezentace „legendy a idolu morálky pro český národ“ bez zmínění negativních stránek jejího životního příběhu roztrpčila její bývalé švagrové, sestry atleta Josefa Odložila, se kterým se Čáslavská po dvaceti letech manželství rozešla ve zlém a který nakonec zemřel rukou jejich společného syna Martina.

Sestry Josefa Odložila byly neobyčejně zklamány, že v záplavě obdivných slov nad zemřelou olympijskou vítězkou se zcela zapomnělo na problematické momenty jejího života. K těm nepochybně patří její neuspořádaný rodinný život, který vyvrcholil tragédií, ke které se podle svých švagrových nebyla Čáslavská, dnes prezentovaná jako vzor statečnosti, schopna postavit čelem.

Anketa

Vážíte si Jana Rejžka?

3%
66%
hlasovalo: 6801 lidí

Jde zejména o její vztah k exmanželu Odložilovi. Podle jeho sester Věra Čáslavská výrazně poškodila jeho veřejnou pověst, když olympijského medailistu, světového rekordmana a mimo jiné též velitele československé mise v jednotkách OSN v Iráku prezentovala velmi nepěkně. „I díky jednostrannému informování médií zůstane Čáslavskou nepravdivě obviněn jako tyran, mlátící svoje děti, opilec, atd.,“ píší Odložilovy sestry.

Ony, které mohly vývoj v rodině Odložilových sledovat dvacet let, prý velmi dobře vědí, že realita byla taková, že to měla být především Čáslavská, kdo nebyl schopen vychovávat děti k čestnosti a pracovitosti, jak to po nich vyžadoval jejich otec. A její vlastní verze rodinného soužití měla tyto skutečnosti jenom zakrýt.

Celé problematické soužití rodiny Odložilových vyvrcholilo v roce 1993 tragédií, o které obě části rodiny prezentují výrazně odlišné příběhy. Smutným faktem však je, že při ní Josef Odložil zemřel rukou svého syna Martina.

CELÉ PROHLÁŠENÍ SESTER JOSEFA ODLOŽILA ZDE

Podle verze prezentované Odložilovou rodinou měl Josef Odložil dorazit na diskotéku, kde byl jeho syn Martin, kterému chtěl pomoci s přípravou na reparát maturity a promluvit si s ním o jeho budoucím životě. Jeho syn mu za tuto snahu nechal zahrát píseň Zelené mozky od jedné z tehdejších skinheadských kapel, poté vyběhl před diskotéku, kde otci zničil auto, a vše vyvrcholilo tím, že jej udeřil boxerem. Josef Odložil upadl do bezvědomí a o měsíc později v nemocnici zemřel.

Odlišnou verzi prezentovala rodina Čáslavské a podpořil ji i spolek Šalamoun. Podle této verze byl Josef Odložil na diskotéce opilý, vyvolal roztržku se synem a „v důsledku této roztržky upadl. Na následky nešťastného pádu zemřel“. Právě tato verze o nešťastné náhodě se stala podkladem pro milost, kterou následně Odložilovi udělil prezident Václav Havel, pro něhož Čáslavská dříve na Hradě pracovala.

O osmnáct let později Martin Odložil v rozhovoru přiznal, že svého otce zabil. „Pocit, který ve mně zanechal rok 1993, s ničím srovnat neumím. Myslím, že musí být neuvěřitelně těžké vyrovnat se s tím, že člověk zabije někoho cizího, ale když to udělá člověku, jehož tvář a život jsou součástí jeho, ať jsou okolnosti jakékoli, vyrovnat se s tím nedá,“ řekl v roce 2011 deníku Sport.

„Nemíníme polemizovat s uměle vytvořenou mýtickou ‚omnipotencí‘ paní Věry Čáslavské bojovat na všech frontách, kde se dělo něco nečestného nebo nespravedlivého. Mrzí nás jenom, že při té své médii vykonstruované příkladné čestnosti a pravdomluvnosti resp. neumění lhát, jak ji vykreslují, se v ní ani před odchodem z tohoto světa neprobudilo svědomí, aby se rodině Pepíka alespoň omluvila,“ píší dále Odložilovy sestry.

„Syn Martin, který tuto strašnou rodinnou tragédii způsobil, našel v sobě odvahu – veřejně se k zabití táty doznal a vyslovil nad svým činem lítost. Jeho matka, nositelka ‚všech nejlepších lidských vlastností‘ a ceny fair play, tohoto schopna nebyla,“ uzavřely své prohlášení Marie Jakubíková a Miloslava Ševčíková, sestry Josefa Odložila.

Prohlášení bývalých švagrových Věry Čáslavské

Vážení,

uvědomujeme si, že tvoření legendy a idolu morálky pro český národ v osobě paní Věry Čáslavské zabírá jednotlivým redakcím tolik času, že na nápravu křivdy, kterou způsobila rodině a zvláště dětem jejího bývalého manžela a všem přátelům zveřejňováním lží a pomocí výmyslů o něm, jim už moc času nezbývá.

Z našeho bratra – důstojníka, mimo jiné sloužícího v misi OSN v Iráku, zasloužilého mistra sportu a držitele stříbrné medaile v běhu na 1500m z olympijských her v Tokiu, bývalého světového rekordmana, úspěšného trenéra – tak i díky jednostrannému informování medií zůstane Čáslavskou nepravdivě obviněn jako „tyran, mlátící svoje děti, opilec, atd.“

My, kteří jsme v blízkosti Věry Čáslavské žily více než 20 let víme dobře, že ty lži a vykonstruované epizodky měly jenom zakrýt její neschopnost vychovávat děti k čestnosti a pracovitosti tak, jak to po nich vyžadoval jejich táta.

Nemíníme polemizovat s uměle vytvořenou mýtickou „omnipotencí“ paní Věry Čáslavské, bojovat na všech frontách, kde se dělo něco nečestného, nebo nespravedlivého.

Mrzí nás jenom, že při té své médii vykonstruované příkladné čestnosti a pravdomluvnosti resp. neumění lhát, jak ji vykreslují, se v ní ani před odchodem z tohoto světa neprobudilo svědomí, aby se rodině Pepíka alespoň omluvila.

Paradoxem je skutečnost, že syn Martin, který tuto strašnou rodinnou tragédii způsobil, našel v sobě odvahu – veřejně se k zabití táty doznal a vyslovil nad svým činem lítost.

Jeho matka nositelka „ všech nejlepších lidských vlastností“ a ceny fair play tohoto SCHOPNÁ NEBYLA.

Miloslava Ševčíková

Marie Jakubiková

sestry Pepíka Odložila

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…