Verdikt Ústavního soudu vlastně nebyl zásadní, překvapil Marek Benda

18.02.2020 18:58

Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl sněmovní matador Marek Benda. Nabídl svůj pohled na rozhodnutí Ústavního soudu ČR ve věci střetu zájmů. Poukázal na klíčovou pasáž rozhodnutí soudů a posteskl si, že zákon o střetu zájmů nenaplňuje svůj účel.

Verdikt Ústavního soudu vlastně nebyl zásadní, překvapil Marek Benda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

„Každé rozhodnutí Ústavního soudu, které řekne, nic se nemění, vlastně zásadní není. Zásadní by to bylo, kdyby verdikt byl opačný,“ začal Benda.

Ústavní soud ponechal zákon o střetu zájmů v platnosti beze změn a konstatoval, že to v žádném případě není lex Babiš, byť to premiér Andrej Babiš (ANO) dokola opakuje.

Za klíčovou považuje pasáž, v níž ústavní soudci konstatovali, že vítěz voleb nemůže ve jménu svého podnikání drancovat stát. „Soud říká, že ani vítěz si nemůže vzít úplně všechno,“ pravil Benda.

Anketa

Měla by policie zakročit proti těm, kteří by blokovali Stanislavu Křečkovi přístup do kanceláře ombudsmana?

99%
1%
hlasovalo: 15431 lidí
Potenciálně slabé místo v zákoně o střetu zájmů by podle jeho názoru bylo v úplném zákazu vlastnictví médií. Na druhé straně, Andrej Babiš dokáže podle Bendy skrze svá média vytvářet mlhu kolem své situace. A to není v pořádku. „Mezi médii a politikou máme stavět čínské zdi,“ zdůraznil Benda. „Toto není trend, ve kterém chceme pokračovat, aby tu jednotlivé skupiny oligarchů takto válčily mezi sebou,“ dodal ještě host rozhlasu.

Osobně nepochybuje o tom, že Andrej Babiš je konečným uživatelem výhod dotací, které čerpá jeho Agrofert v Česku i v EU, a zároveň se jako premiér podílí na rozhodování o tom, jak vysoké objemy financí Česká republika z EU získá.

Benda uznal, že Babiš převedl svůj Agrofert do svěřenského fondu, ale tento fond postavil tak, že může mít chod firmy stále pod kontrolou. Benda o tom nepochybuje. To prý ukazuje, že zákon o střetu zájmů v české podobě nefunguje. Přesto by ho v tuto chvíli neměnil, protože dnešní politická situace je taková, že Andrej Babiš má za sebou podporu víc než 100 hlasů. Ale po roce 2021 to už může být jinak. „Já věřím tomu, že po roce 2021 už bude premiérem někdo jiný,“ konstatoval poslanec s tím, že pak bude možné legislativně upravovat i působení oligarchů ve vládě.

Osobně však není příliš velkým fandou zákona o střetu zájmů, protože má za to, že jde jen o líbivý zákon, který je podle jeho názoru zbytečný a v podstatě jen nutí politiky o sobě prozrazovat co nejvíc.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…