Veřejnoprávní novinář vypustil VIDEO, jak se Zeman zdraví s Trumpem a „zdržuje“. Je z toho mela

11.07.2018 21:25

Ve středu začal v Bruselu summit Severoatlantické aliance. Nechybělo proto ani společné focení šéfů států a vlád 29 členských států, které údajně zdržoval právě český prezident Miloš Zeman. Co přesně se před zvěčněním státníků odehrálo, zachytil a na svém twitterovém účtu následně zveřejnil zahraniční korespondent Českého rozhlasu Filip Nerad. „Ostuda, ostuda, ostuda,“ ozývalo se z reakcí po zhlédnutí krátkého videozáznamu.

Veřejnoprávní novinář vypustil VIDEO, jak se Zeman zdraví s Trumpem a „zdržuje“. Je z toho mela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman veřejně spálil červené trenýrky, které skupina Ztohoven vyměnila za prezidentskou standartu vlající na Pražském hradě

„Prezident Zeman má z #NATOSummit svůj záběr s Trumpem. Čekání na něj pozdrželo úvodní focení státníků,“ napsal novinář v popisku svého videa, na němž je vidět, že všichni státníci jsou již rozestoupení a čekají na společné focení, tedy kromě českého prezidenta Miloše Zemana, který v tu chvíli stál u amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby si s ním ještě potřásal rukou.

Když tak učinil, hledal mírně zmatený Zeman místo, kam si má přesně stoupnout, na pomoc mu v okamžiku přispěchali koordinátoři a následně jej poslali až nakonec řady. Nerad pak k tomu také dodal, že tam poblíž měl po focení připravenou židli, aby se mohl hned posadit.

Tento krátký záběr vzbudil na sociálních sítích řadu emocí, podle většiny z nich, kteří příspěvek veřejnoprávního novináře komentovali, je video akorát důkazem toho, jakou nám prezident dělá ve světě ostudu, a je dobře, že jej při focení umístili až na samý konec. „Říkám, že mi nevadí, že je nemocný fyzicky, vadí mi, že nám dělá ostudu (čeká se na něj) a škodí nám všem svojí hlavou. A ten vozík ať si už konečně pořídí, asi má málo peněz díky tomu, že pronajímá skoro zadarmo hradní prostory svým kámošům,“ zaznělo v jednom z komentářů pod videozáznamem. „Ten golfový jako v Číně mu prý v NATO nedovolili...,“ reagoval zahraniční korespondent.

 

 

„Je nám všem, i jeho voličům, jasné, že tohle je postoj západních zemí k naší republice, dokud nás bude reprezentovat něco takového?“ ptal se další reagující. Podle Nerada jsme ale jednoduše tam, kam právě patříme. „Nepatříme tam jako země. Tato země má potenciál na daleko důstojnější místo,“ reagoval na jeho poznámku uživatel. „To fakt nepodal ruku Stoltenbergovi? Vidím to správně?“ napsal další komentující. „Podal. Na oficiálním rukutřasu se Stoltenbergem, který se konal předtím, ale Zeman nebyl. Státníci při něm museli přejít pódium...,“ upřesnil Nerad.

Trošku nevěřícné úsměvy od ostatních a symbolické umístění do kouta mluví za vše, je to ostuda, stálo v další reakci. Podle dalšího komentujícího je politika také řečí symbolů. „Vidím, že jsme symbolicky v koutě, poslední, přehlížení, trpění... Díky za ‚skvělou‘ reprezentaci. Určili mu místo, kam svým chováním patří. Do rohu. Co nejdále od ostatních. A nikdo se s ním nebaví,“ napsal uživatel na závěr.

Zasedání nejvyšších představitelů států a vlád zemí Aliance se bude zabývat aktuálními bezpečnostními výzvami včetně vztahů s Ruskem, sdílením obranných výdajů, modernizací a reformou velitelské struktury NATO i jejím dalším rozšiřováním. Šéfové vlád a prezidenti proberou také pomoc partnerům NATO v budování obranných kapacit pro boj proti terorismu. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga by měl summit nejspíš rozhodnout o zahájení přístupových rozhovorů s Makedonií.

Americký prezident Donald Trump má v plánu představitelům ostatních aliančních zemí říct, že Spojené státy nemohou sloužit jako kasička, ze které se platí obrana, prohlásil mluvčí Bílého domu Hogan Gidley. Trump v minulosti opakovaně kritizoval členy NATO za to, že nedostatečně financují své armády.

Summit by měl také rozhodnout o zahájení nové výcvikové mise NATO v Iráku a přijmout politický závazek k pokračování alianční podpory Afghánistánu i po roce 2021. Na programu budou jednání s Gruzií a Ukrajinou o spolupráci v oblasti Černého moře. Summit má potvrdit další posílení spolupráce mezi NATO a Evropskou unií. Na okraji jednání se podle Černínského paláce uskuteční ministerské zasedání koalice k porážce takzvaného Islámského státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…