Veřejnost proti korupci chce hlavy Kalouska a Rampuly. Za MUS

09.12.2011 21:27

Sdružení Veřejnost proti korupci podezírá lidi z ministerstva financí a Vrchního státního zastupitelství v Praze z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Veřejnost proti korupci chce hlavy Kalouska a Rampuly. Za MUS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Stále není jisté, kdo může za průtahy, které způsobily, že se Česko nepřipojilo ke švýcarskému trestnímu řízení ohledně privatizace Mostecké uhelné společnosti, dnešní Czech Coal. Sdružení chce, aby tento případ začala prošetřovat policie.

SLEDUJEME kauzu: Mostecká uhelná


Sdružení podalo trestní oznámení na  „osoby v odpovědných funkcích"

Veřejnost proti korupci odeslala v pátek policejnímu prezidentovi Petru Lessymu a nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi trestní oznámení na „osoby v odpovědných funkcích" na ministerstvu financí a Vrchním státní zastupitelství v Praze. Podává obvinění ze spáchání trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby nebo maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.

Společnost proti korupci upozorňuje na Kalouska a Rampulu 

Kvůli nepřipojení se České republiky k trestnímu řízení ve Švýcarsku, jsme ztratili možnost si nárokovat až 12 miliard korun, které Švýcaři zadrželi na tamních účtech v souvislosti s prodejem dolů. Veřejnost proti korupci zmiňuje ve svém oznámení především dvě významná jména, a to ministra financí Miroslava Kalouska a nedávno odvolaného vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly, i když konkrétně na ně trestní oznámení nemíří.

Z dokumentů, které má Veřejnost proti korupci k dispozici a které publikovala česká média, podle trestního oznámení vyplývá, že příslušné české orgány byly opakovaně vyzývány švýcarskou státní zástupkyní Graziellou de Falco Haldemannovou, aby se Česká republika připojila k trestnímu řízení vedenému ve Švýcarsku. „Česká strana však na tato upozornění nereagovala, a tak zavinila, že se Česká republika již nemůže připojit s náhradou škody k tomuto trestnímu řízení a bude muset uvedenou škodu vymáhat v civilním řízení, což ovšem bude mít za následek vznik další škody," uvádí sdružení.

Stačilo napsat odpověď 

Údajně jen stačilo, aby ministr Kalousek nechal napsat odpověď, že se Česká republika připojuje k trestnímu řízení, že ji bude zastupovat švýcarská nebo česká advokátní kancelář, jejíž zástupce si prostuduje spis, a poté specifikuje škodu. Popřípadě pokud škoda nevznikla, vezme své přistoupení zpět.

Sdružení veřejnost proti korupci se obrátilo přímo na nejvyššího státního zástupce a policejního prezidenta. Domnívá se totiž, že orgány činné v trestním řízení by měly bezodkladně zahájit prověřování této věci, v níž Česká republika mohla utrpět škodu velkého rozsahu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …