Veselá demonstrace: Šéf odborů tančí, ministr dostane hůlku od Daniela Hůlky

29.05.2012 11:09

V Praze probíhá první den protestních akcí platformy Stop vládě, která se snaží prosadit zastavení reforem a donutit kabinet premiéra Petra Nečase k demisi. Před ministerstvy školství a kultury mají aktivisté informační stánek. Akce začala krátce po deváté projevem Františka Dobšíka. Ten si poté zatančil na píseň od kapely Pink Floyd. Prostor pro projev dostal také ministr školství Petr Fiala, který slíbil dialog, a herec a aktivista Jiří Hromada.

Veselá demonstrace: Šéf odborů tančí, ministr dostane hůlku od Daniela Hůlky
Foto: Petr Mašek
Popisek: Šéf školských odborů František Dobšík na protestní akci před ministerstvem školství

Organizátoři umístili vedle stánku tabuli, na kterou mohou demonstranti psát vzaky premiérovi. Zatím jsou tři, ale dominuje jim nápis: "Nečasi, nejsi král slunce".

Protest pokračoval diskusí na téma školství pod moderátorským vedením Dobšíka.

Chápeme, že na místech divadel by mohly vyrůst nevěstince nebo herny, řekl Hromada sarkasticky

Podle šéfa hereckých odborů Jiřího Hromady jsou na demonstraci herci společně se studenty, aby apelovali na lidi, kteří způsobili marazmus, který tady v kultuře a ve školství nastal „Jsme tu, abychom si mohli říct, že česká kultura není v úpadku, ale že se ji podařilo uspat tunelářům, kteří hledají poslední možnosti, jak se v těchto resortech obohatit.

Jiří Hromada uvedl případ, kdy cestoval po moravských divadlech, které sice mají na své straně zájem veřejnosti, diváky a netrpí nedostatkem návštěvnosti, musí minimálně v šesti případech herci řešit hrozící privatizaci jejich divadla ze strany zastupitelů.

„Chápeme, že jsou to lukrativní pozemky a zajímavé budovy, kde by mohly být například nevěstince nebo herny,“ poznamenal sarkasticky Hromada.

Mezi protestujícími se objevil i náměstek úřadující středočeské hejtmanky Marcel Chládek, který má na starost resort školství.

Ministr Fiala dostane hůlku od herce Daniela Hůlky

Fiala by měl dostat kouzelnou hůlku od herce Daniela Hůlky. Hromada míní, že by tato forma protestu mohla mnohem víc přitáhnout pozornost lidí, než klasické demonstrace.

Po hudebních vystoupeních program odborářů trochu stagnuje. Dohrála kapela Nechte nám beat. Mluvčí se snaží přesvědčit přihlížející, aby využili možnost vzít si dopisy a poslali je na ministerstvo školství a kultury. Pár lidí se k tomu odhodlalo.

Odborářská akce nepřitáhla širší veřejnosti k účasti. Vedle televizních štábů a novinářů se na akci  objevilo jen pár lidí. Občas aktivisty troubením pozdraví nějaké projíždějící auto.

Resort kultury je podfinancovaný, míní herec Hromada

Hlavní věcí, která trápí prezidenta Herecké asociace Jiřího Hromadu, je manažerské vedení a podfinancování resortu kultury a také fakt, že v čele resortu školství se už dlouhá léta nevyskytuje odborník.

Hromada v neformálním hovoru s ParlamentnímiListy.cz řekl, že tato forma protestu před ministerstvy by mohla oslovit mnohem více než klasické demonstrace. Tyto protesty osobně upřednostňuje.

Prezident Herecké asociace naznačil, že by se na úterní akci mohli objevit herci Ondřej Vetchý a Valérie Zavadská.

Kouzelnou hůlku pro ministra školství by měl předávat Daniel Hůlka

Po kapele Nechte nás beat následoval blok hovorů zástupkyní učitelek z mateřských škol. Při tom se v davu zvedly transparenty: „78 procent průměrné mzdy v ČR = plat učitelky mateřské školy“. Učitelky upozorňovaly na přeplněnost mateřských škol transparentem „Třída mateřské školy není autobus.“

Dotazy odborů: Kde vezmete peníze na vyplácení církví?

Zástupci kulturních odborů začali lidem rozdávat letáky se svými požadavky. Chtějí například převést do kultury jedno procento ze státního rozpočtu, zákon o kultuře a divadelní zákon, zastavit nekompetentní reformy či transformace kulturních institucí jako tomu bylo v případě Národního divadla a Státní opery. 

Odbory také chtějí odborné řízení kultury na všech úrovních. Dosavadní praxe, kdy jsou odborníci nahrazováni manažery, vede prý k trvalým ztrátám v kultuře. Také by měla být zabezpečena kultura v regionech.

Aktivisté také vznesli dotaz na Alenu Hanákovou, ministryni kultury i členku TOP 09: „Na základě jaké metodiky a kým byla určena a vyčíslena hodnota majetku, který má být církvi navrácen? Z jakých finančních zdrojů by měla být peněžní plnění uskutečněna?“

U těchto dvou tiskovin vyzvali odboráři a aktivisté, aby si je lidé rozebrali, vyplnili a posílali na podatelnu ministerstva

Kroky vlády jsou tristní, proto pořádáme tristening

Krátce po deváté František Dobšík zahájil protest před oběma resorty. Uvedl, že tuto akci nenazývají happeningem ale tristeningem, protože kroky vlády, kvůli kterým tahle akce probíhá, jsou skutečně tristní.

Mezi demonstranty zamířil i ministr školství Fiala. „Připadalo mi slušné, abych mezi vás přišel a myslím, že nám jde o totéž. V akademickém prostředí se navzájem učíme debatovat, naslouchat, respektovat jiný názor. Doufám, že dialog mezi námi bude přínosem politické kultury,“ začal svůj projev.

Ministr měl během demonstrace dostat kouzelnou hůlku a k tomu řekl: „Kouzelnou hůlku vyzkouším na ministerstvu hned, jak ji dostanu. V pohádkách se ale stává, že kouzelné hůlky občas nefungují. Pokud ta moje skutečně fungovat nebude, pozvu vás na MŠMT k debatě, kde se problematiku budeme snažit řešit.“

Iniciativa za Svobodné vysoké školy předala ministrovi otevřený dopis s deseti otázkami. Jsou si prý vědomi, že miliardové škrty způsobí problémy v resortu.

Poté, co Fiala odešel do svého resortu, se u mikrofonu objevil za herecké odboráře herec a aktivista Jiří Hromada. Promluvil už i odborářský boss Zavadil.

Odboráři chtějí udělat lidský řetěz. Na akci bude hrát kapela

Protestní akci by měl navštívit také nový ministr školství Petr Fiala. Tomu chtějí dát aktivisté prostor pro vyjádření, uvedl František Dobšík předseda Českomoravského odborového svazu školství.

„Bude to ale celé i o zábavě. Bude hrát bigbeatová kapela," řekl ParlamentnímListům.cz Dobšík.

Další ze zajímavých detailů programu, který odboráři spolu se zástupci občanských iniciativ připravili bude lidský řetěz mezi ministerstvem školství a kultury. U mikrofonu se budou v průběhu celého programu střídat lidé z oboru školství i kultury. S projevem by se měli objevit i známí herci.

Na místo už dorazil šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil. Také policisté jsou připraveni k akci, přišlo jich ale devět. Očividně nepočítají, že bude akce probíhat divokým způsobem. O tom vypovídá také aktivita protestujících, kteří v informačním stánku sestavují bicí soustavu. Chystá se happening.

Akce probíhá stranou. Nebude blokovat samotná ministerstva

Před ministerstvy školství a kultury připravili aktivisté z ProAltu improvizovaný informační stánek. Akce probíhá stranou před budovou Českého muzea hudby.

Během úterního happeningu nepůjde o faktickou blokádu ministerstev. Odboráři nebudou bránit vstupu lidí, kteří pracují na ministerstvu, ani samotnému ministrovi.

Jan Májíček, mluvčí iniciativy ProAlt, sdělil ParlamentnímListům.cz, že masová akce s tisícovkami protestujících dnes v plánu není. Půjde spíš o symbolický protest. Přičemž to pravé ořechové pro milovníky protestů se má odehrát hlavně před ministerstvy práce a sociálních věcí a zdravotnictví.

Skutečný dav se srotí před ministerstvy práce a zdravotnictví

„Protest před MPSV a Hegerovým ministerstvem má pro nás podstatně větší váhu, neboť to jsou ta ministerstva, která připravují ty nejdrastičtější reformy, které jsou pro nás naprosto nepřijatelné,“ řekl Májíček. Před těmito resorty očekávají aktivisté skutečný dav, který může způsobit, že se tam úředníci nedostanou.

Díky informačnímu šumu  o začátku akce, kterou podle Májíčka organizátoři skutečně avizovali na devátou, se teď blokády účastní jenom novináři a jeden protestující s výrazným transparentem: „Pravicové = IQ tykve,  Pravice = zlo". To samé má vyvedeno v angličtině.

Kritika z úst účastníků blokády míří hlavně na malé financování kultury, hlavně té regionální. Hlavním argumentem je fakt, že ze státního rozpočtu míří na kulturu pouze jedno procento.

Demonstranty přišli podpořit kromě herců také profesionální operní zpěváci. Za jejich zpěvu se zformoval částečně papírový a částečně lidský řetěž, který ale úplně zastavil dopravu v Karmelitské ulici.

Organizátoři poté oznámili, že řetězem akce nekončí a dojde i k úplné blokádě ministerstva. Před jeho vchod účastníci naskládají knihy. A tak se také stalo. Poté, co byl řetěz rozpojen kvůli dopravě, se lidé vrátili na svá místa, aby se dostali do vysílání České televize. Řidiče tím příliš nepotěšili. Nyní mají články řetězu nový úkol - podávají si knihy, které chtějí dostat před dveře ministerstva.

Předávání knih se poněkud zpomaluje. Jelikož se jedná o kulturí pracovníky, díla ve svých rukou pečlivě studují. Jiří Hromada uvedl, že se konečně podařilo alespoň symbolicky propojit ministerstva kultury a školství. Je podle něj nutné bojovat proti podfinancovanosti. Zaměstnankyně ochranky upozornila účastníky, že mohou protestovat, ale nikoli blokovat, čímž jí ale pravděpodobně unikl smysl protestu.

Organizátoři nechají knihy před vjezdem do ministerstva až do 16:00. Doufají, že je bude muset přeskočit ministryně Hanáková nebo některý z jejích náměstků.

Zprávu rozšiřujeme

reklama

autor: Petr Mašek

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …