Veselé vysílání z věže. Moravec se posmíval Zemanovi a televizi Russia Today, Pirát si přisadil, že prezident asi splácí dluh za kampaň

06.05.2018 13:52

Moderátor Václav Moravec znovu usedl před kamery a pustil se do prezidenta Zemana. V Žižkovské věži otevřel téma „českého novičoku“. Pirát Mikuláš Ferjenčík v nedělních Otázkách Václava Moravce konstatoval, že prezident Zeman mate veřejnost. Možná tím také splácí dluh za volební kampaň. Místopředseda ČSSD Martin Netolický doplnil, že teď jsme díky prezidentu Zemanovi za šašky. Moravec poté konstatoval, že si Zeman v podstatě lže do kapsy. A tím ani zdaleka neskončil.

Veselé vysílání z věže. Moravec se posmíval Zemanovi a televizi Russia Today, Pirát si přisadil, že prezident asi splácí dluh za kampaň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

První květnovou neděli pozval Václav Moravec do Žižkovské věže brněnského primátora Petra Vokřála, pardubického hejtmana Martina Netolického a poslance Pirátů Mikuláše Ferjenčíka. Otázky Václava Moravce však moderátor neotevřel obligátní otázkou, kterou opakuje už půl roku, tedy kdy bude mít Česká republika vládu s důvěrou Sněmovny. Toto téma neopomněl, ale jako první otevřel téma „českého novičoku“, o kterém před kamerami mluvil prezident Miloš Zeman.

„Na tuto zprávu ruská média dlouho čekala a nakonec se dočkala. Fakta jsou však odlišná od interpretace ruské televizní stanice Russia Today,“ zahájil pořad Moravec.

Vokřál konstatoval, že z toho, co ví, prezident neřekl k tomuto tématu všechno a vybral si jen některé informace.

„Z toho, co jsem si mohl pročíst, se u nás novičok nevyráběl,“ konstatoval hned v úvodu Vokřál. A Moravec tuto úvodní tezi rozvinul. „Prezident použil slovo vyráběl, což nahrává ruské straně,“ uvedl Moravec s tím, že podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové se v Česku nepracovalo konkrétně s látkou, která byla použita k otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala.    

„Pan prezident velmi zmateným způsobem zveřejnil části informací ze zpráv tajných služeb na show na TV Barrandov. Pan prezident podle mě účelově mate veřejnost, když staví rovnítko mezi látkou použitou k otravě Sergeje Skripala a látkami, které se testovaly v České republice, což je nesmysl,“ přidal se Ferjenčík. Slovy prezidenta by se proto podle něj měla zabývat i Poslanecká sněmovna. „Alespoň bychom se dozvěděli, jestli prezident nevytváří nějaké hoaxy,“ doplnil Pirát.  

Podle Netolického je načase, aby se sešla Bezpečnostní rada státu, na kterou bude pozván i prezident Zeman, a vrcholní představitelé státu si celou věc vyříkali mezi sebou. „Já mám z toho dojem, že nahráváme ruské propagandě. Já mám pocit, že teď jsme všichni za šašky. Přitom ruské straně se ani nezavděčíme kvůli vyhoštění ruských diplomatů a mám pocit, že jsme se nezavděčili ani našim spojencům,“ doplnil do třetice Netolický.      

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

A Moravec téma rozvíjel dál. Podotkl, že svět ví o Zemanovi své už z doby, kdy býval premiérem České republiky. Na počátku tisíciletí hovořil o tom, že terorista Mohammad Atta, jenž se podílel na teroristickém útoku v New Yorku 11. září 2001, uvažoval také o provedení teroristického útoku v Praze – na budovu Rádia svobodná Evropa. Nic takového se však později nepotvrdilo.  

„Svět už má zkušenost s tím, jak volně Miloš Zeman nakládá s informacemi. Neměli bychom vůbec k informacím Miloše Zemana přistupovat tak, že si Miloš Zeman lže sám do vlastní kapsy?“ zeptal se Moravec.

„Pan prezident se každopádně chová jako neřízená střela. Já už jsem na sociální síti napsal, že to mohl udělat proto, aby pomohl premiérovi Andreji Babišovi. Velmi často, když má ANO nějaký PR průšvih, tak se objeví Miloš Zeman s nějakou aktuální kauzou... Další možnost je, že splácí dluh za volební kampaň,“ uvedl Ferjenčík.

Moravec předestřel ještě jednu možnost. Česká republika se za pár dní ujme předsednictví v Organizaci pro zákaz chemických zbraní. A nelze vyloučit, že Rusko vtáhlo Česko do kauzy novičok, aby oslabilo předsednictví Česka ve zmíněné organizaci ve vztahu k tomu, co se děje v Sýrii, kde byly opakovaně použity chemické zbraně. Pánové se shodli na tom, že se ocitáme v závažné situaci a jsme prostředníkem ve hře velmocí.

„Ta konstrukce se nabízí a já jenom doufám, že se nepotvrdí,“ poznamenal k tomu Netolický. Ferjenčík a Vokřál se vyjádřili ve stejném duchu.   

Moravec poté téma novičoku opustil a přešel k domácí politické situaci. Ukázal divákům průzkum agentury Kantar TNS, podle kterého mezi únorem a dubnem výrazně poklesla spokojenost občanů s politickou situací v zemi. Jak Netolický, tak Ferjenčík přičetli odpovědnost za tuto situaci vítězi voleb – hnutí ANO, které není schopné ani půl roku po volbách sestavit vládu, která by získala důvěru Sněmovny.

Vokřál se proti pánům ohradil. Poukázal na to, že se všechny ostatní sněmovní strany zaklínají tím, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš je trestně stíhaný, ale u prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka státní zástupce trestní stíhání zastavil. A je možné, že tak učiní i u dalších obviněných.

Hnutí ANO dál drtí všechny konkurenty

V první hodině otázek Moravec představil také další z řady průzkumů společnosti Kantar TNS, který ukázal, jak by dopadly sněmovní volby, kdyby se konaly v tyto dny. V lidovém domě z tohoto průzkumu zřejmě nebudou mít radost. ČSSD totiž ve srovnání s předchozím průzkumem oslabila.

Andrej Babiš se svým hnutím by teď dostal asi 30,5 procenta hlasů a znovu by se stal jasným vítězem voleb. Netolický k tomu nabídl určité vysvětlení. „Hnutí ANO je podle mě liberálně-populistickým hnutím, které řídí pravicoví lidé, ale když si přečtu program hnutí ANO, tak tam je řada bodů z programu ČSSD,“ uvedl hejtman Pardubického kraje.

ODS by skončila druhá se ziskem 14,5 procenta hlasů. Třetí Piráti by se s ODS o druhé místo podělili se stejným ziskem. Komunisté a SPD Tomia Okamury by shodně dostali osm procent. Až teprve za SPD se ocitla ČSSD se 6,5 procenta hlasů. Lidovci a hnutí STAN by obdrželi 5,5 procenta a uzavřeli by osmičku stran, která by vstoupila do Sněmovny. TOP 09 by se čtyřmi procenty zůstala před branami dolní komory Parlamentu.

Vokřál se na předložený graf díval trochu jinak než Netolický. Proč se tedy podle něj hnutí ANO tak daří? „My se snažíme naplnit program, který je v zájmu občanů, a je jedno, jestli je trochu doleva nebo doprava,“ konstatoval brněnský primátor. „Jde o program zlepšení kvality života,“ doplnil.

Netolický obratem připomněl, že především dopravní infrastruktura je na tom dost neslavně a resort dopravy řídí už čtyři roky hnutí ANO, takže za tuto situaci nese jasnou odpovědnost. Vokřál se znovu začal bránit. Stále se prý potýkáme s tím, že předchozí vláda musela v podstatě od píky připravit řadu projektů, protože Babišovi předchůdci žádné větší projekty nepřipravili.

V obecné rovině však poznamenal, že už byl odpracován velký kus práce na novém programovém prohlášení vlády, a kabinet s důvěrou by tak mohl vzniknout relativně rychle. Netolický Vokřála mírnil. Připomněl divákům, že ČSSD si musí vstup do vlády odhlasovat v referendu a může se stát, že se sociální demokraté rozhodnou zůstat v opozici.

Když se znovu dostal ke slovu Mikuláš Ferjenčík, konstatoval, že Piráti rozhodně nezvednou ruku pro spuštění dalších vln EET. Kromě toho by Piráti chtěli snížit zdanění práce. „Zejména lidem z nízkopříjmových skupin by to pomohlo víc než třeba zvedání příspěvků na bydlení. Vždyť lidé, kteří berou 11 tisíc korun, zaplatí dva tisíce na daních,“ podotkl Ferjenčík.

Netolický doplnil, že ještě musí být dosaženo ustavení kontrolních mechanismů uvnitř koalice, aby se nemohlo např. stát, že bude hnutí ANO hlasovat s hnutím SPD Tomia Okamury třeba o změnách ústavy. Podle Netolického by mělo být dosaženo také dohody na tom, že se nebude sahat na veřejnoprávní média – ČT a ČRo.

Ten člověk je naprosto neschopnej, sestřelil Ferjenčík Kotena z SPD

Vokřál považuje za nejdůležitější, že si koaliční partneři musejí věřit a musejí dodržovat koaliční smlouvu, na které se dohodnou. „Já pevně věřím, že dojdeme k pozitivnímu konci a že někdy v polovině června budeme mít vládu,“ zdůraznil brněnský primátor. Vyjednávací týmy ANO a ČSSD pro to prý teď dělají maximum možného.

Ferjenčík krotil nadšení obou pánů v otázkách ustavení vlády. Zdá se mu, že si ANO nechává otevřená zadní vrátka k vyjednávání  s hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. A to i navzdory tomu, že Okamura a další členové SPD prý dělají ostudu Sněmovně.

„Tomio Okamura dělá ostudu některými svými výroky, Radek Koten dělá ostudu sobě i Sněmovně tím, jak vede výbor pro bezpečnost. Ten člověk je naprosto neschopnej,“ vypálil na předsedu výboru Kotena Ferjenčík.

Netolický zdůraznil, že rozdělení orgánů ve Sněmovně by mělo odrážet i zrod nové koalice. „Pro mě osobně není představitelné, abychom nenavrhovali změny složení orgánů ve Sněmovně ve vztahu k vládě,“ řekl jasně Netolický. Vokřál dal stejně jasně najevo, že hnutí ANO nechce narušovat současnou dohodu o rozdělení sněmovních výborů, podvýborů a komisí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…