Většina Čechů dýchá z ovzduší karcinogenní látky

19.08.2012 17:43

Koncentrace rakovinotvorného benzo(a)pyrenu v českém ovzduší neustále přibývá. Hovoří tak první souhrnné údaje o znečištění ovzduší v loňském roce, které zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Většina Čechů dýchá z ovzduší karcinogenní látky
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

"Benzo(a)pyren začíná být skutečně dost velký problém," připustila už před časem Jana Ostatnická z hydrometeorologického ústavu pro server Aktuálně.cz. V roce 2008 došlo k překročení povoleného průměrného ročního limitu pro ochranu zdraví na téměř 59 procentech stanic, o rok později už přibližně na 65 procentech, v roce 2010 na bezmála 70 procentech a v loňském roce se číslo vyšplhalo až ke 73 procentům.

Z těchto údajů vyplývá, že vzduch s vysokými koncentracemi karcinogenních látek dýchá většina obyvatel České republiky. Nejhorší stav ovzduší je tradičně v Moravskoslezském kraji. Už několik let se na prvním místě drží stanice v Ostravě-Radvanicích, kde byl loni překročen limit dokonce víc než desetinásobně.

Situaci zhoršuje spalování odpadků

Odborníci uvádí, že hlavními příčinami nárůstu koncentrace benzo(a)pyrenu je spalování nekvalitních paliv či dokonce odpadků, svůj podíl mají i vhodné meteorologické podmínky a letošní tuhá zima.

Ministerstvo životního prostředí se rozhodlo problém znečištěného ovzduší na Ostravsku řešit dotacemi určenými pro ty obyvatele, kteří si svůj starý kotel vymění za nízkoemisní. Slibným se jeví i nový zákon o chraně ovzduší, jehož cílem je zajistit, aby se vzduch co nejvíce očistil od škodlivin a lidé mohli lépe a zdravěji dýchat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…