Většina Čechů si myslí, že cizinců je u nás příliš mnoho

23.04.2014 13:33

Tři čtvrtiny obyvatel České republiky zastávají názor, že cizinců u nás pracuje příliš mnoho a že nám berou práci. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM, která se v období od 11. do 20. března dotazovala reprezentativního vzorku 1070 respondentů. Naproti tomu od posledního průzkumu o něco vzrostl počet těch, podle nichž by bez přítomnosti cizinců v některých profesích byla situace na trhu práce neřešitelná.

Většina Čechů si myslí, že cizinců je u nás příliš mnoho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Z průzkumu vyplývá, že více než tři čtvrtiny občanů považují počet cizinců v ČR za příliš vysoký. Jen nepatrně méně, 73 % lidí si myslí, že cizinci berou našim lidem práci.  41 % občanů naproti tomu zastává názor, že v některých profesích by bez práce cizinců byla situace na trhu práce neřešitelná.

„Porovnáme-li výsledky letošního průzkumu s dřívějšími daty, vidíme poměrně ustálený vývoj u všech tří sledovaných názorů. Až do loňského dubna postupně mírně slábnul názor, že v některých profesích představují cizinci jediné řešení nedostatku pracovních sil. Letos se oproti minulému roku podíl lidí, kteří zastávají tento názor, zvýšil o 4 procentní body na úroveň roku 2012,“ uvedli autoři průzkumu.

Celý průzkum ZDE.

Všechny sociální skupiny jsou v otázce cizinců poměrně jednotné. U všech převládá názor, že cizinců je u nás příliš mnoho, i že berou našim lidem práci. „Lidé s nižším vzděláním vidí v cizincích spíše nežádoucí konkurenci v souboji o pracovní místa a častěji zastávají názor, že cizinců je u nás příliš mnoho, naopak lidé s vysokoškolským vzděláním vidí jejich roli trochu vyrovnaněji,“ upřesňují  autoři průzkumu s tím, že ostře se vymezují proti cizincům zejména nezaměstnaní, ale i důchodci.

O něco tolerantnější jsou k početnosti a zaměstnávání cizinců zaměstnanci, ještě více studenti a podnikatelé. Z různých skupin zaměstnanců se nejvíce cítí ohroženi vysokým počtem cizinců dělníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…