Většina lidí důvěřuje nejvyšším soudům. Hlavně voliči pravice

13.03.2012 14:06

Velká většina české veřejnosti důvěřuje nejvyšším soudním institucím. Častěji jde o lidi s vyšším vzděláním a lepším materiálním zajištěním a o voliče pravice. V hodnocení soudů obecně jsou ale lidé kritičtí.

Většina lidí důvěřuje nejvyšším soudům. Hlavně voliči pravice
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ačkoliv z minulého průzkumu vyplynulo, že Češi jsou spíše kritičtí ohledně práce soudů obecně, nejvyšším soudům důvěřují. V nezaujatost všech českých soudů totiž věří pouze třetina populace. Nejvyššímu soudu ale důvěřuje 64 procent dotazovaných, Ústavnímu soudu 62 procent a Nejvyššímu správnímu soudu 58 procent. Uvádí to průzkum STEM.

Hodnocení nejvyšších soudních institucí je již od počátku měření provázané. Například v letech 2004 až 2006 byla důvěra v Ústavní soud i Nejvyšší soud na vrcholu, poté ale klesla současně u obou najednou.

„Výrazný pokles jsme zaznamenali zejména v září 2009, bezprostředně po nálezu ÚS týkajícím se zkrácení volebního období sněmovny. V posledních cca 4 letech je ovšem i přes výkyvy vztah k nejvyšším soudním institucím poměrně stabilní,“ píše agentura.

Celá zpráva ZDE

Nejvyšším soudním institucím důvěřují spíše lidé vysokoškolsky vzdělaní a dobře materiálně zajištění. Stejně tak hodnocení ovlivňuje i politická orientace respondentů. „Nejvyšší míry důvěryhodnosti zkoumané soudní instituce dosahují mezi stoupenci ODS a TOP 09, naopak nejnižší míře důvěry se těší mezi příznivci KSČM. Sympatizanti ČSSD se v důvěře v Ústavní soud, Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud neodlišují od průměru populace,“ stojí ve zprávě STEM.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…