Většinu rulet a automatů provozuje v Česku deset firem

08.05.2013 16:10

Více než polovinu rulet a hracích automatů v Česku provozuje desítka největších firem v oboru. Vyplývá to z přehledu povolených herních zařízení, který na svém webu zveřejnilo Ministerstvo financí. Třicet procent trhu ovládají tři největší provozovatelé, SLOT Group, SYNOT TIP a BONVER WIN. Naopak sedm z celkem 65 firem v přehledu provozuje méně než deset přístrojů.

Většinu rulet a automatů provozuje v Česku deset firem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

Ministerstvo financí na webu uvedlo, že přehled zveřejnilo v reakci na meziroční několikanásobný nárůst počtu žádostí o informace vztahující se k počtům a umístění herních zařízení. Ministerský odbor Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi uvedl, že ke konci dubna bylo v Česku provozováno 61.512 technických herních zařízení včetně sázkových her v kasinu.

Nejvíce herních zařízení provozuje společnost SLOT Group

Největším provozovatelem herních zařízení v Česku je karlovarská společnost SLOT Group s 6929 přístroji. Jejím majoritním akcionářem je podle výroční zprávy za předloňský rok Milutin Perič, který vlastní 80 procent akcií firmy.

V pořadí největších provozovatelů následuje Synot Tip s 6431 herními zařízeními a Bonver Win s 5077 přístroji. Uherskohradišťský Synot Tip založil podnikatel Ivo Valenta, firmu nyní přes další společnosti ovládá firma registrovaná na Kypru. Předsedou představenstva ostravské společnosti Bonver Win je podnikatel Pavel Kulajta.

Obce od dubna mohou lépe regulovat hazard na svém území

Ústavní soud na začátku dubna svým krokem umožnil obcím lépe regulovat hazard na svém území, samosprávy budou moci videoloterijní terminály rušit dříve, než jim dosud zákon umožňoval. Ministerstvo financí následně oznámilo, že v návaznosti na ústavní nález zruší až 6000 videoloterijních terminálů, které tvoří většinu povolených herních zařízení. Počátkem letošního roku jich v Česku bylo 45.306, Ministerstvo financí přitom videoloterijní terminály rušilo kvůli novele z roku 2011 ve velkém už loni.

Češi předloni prosázeli celkem 126,8 miliardy korun, na výhrách se jim vrátilo 95,7 miliardy korun. Údaj vedle kasin a hracích automatů zahrnuje také loterie a kurzové sázky. Po odečtení správních a místních poplatků zůstalo provozovatelům na účtech zhruba 24 miliard korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…