Více než deset tisíc lidí ve Washingtonu protestuje proti údajné zvůli policie

13.12.2014 21:15

Přes 10.000 lidí se dnes sešlo ve Washingtonu na demonstraci proti údajné policejní zvůli vůči menšinám v USA. Do pochodu na centrální Pennsylvania Avenue, který se má odpoledne místního času (později večer SEČ) vydat směrem ke Kapitolu, se zapojili i pozůstalí po Michaelu Brownovi a Eriku Garnerovi, dvou černošských obětech údajného policejního násilí.

Více než deset tisíc lidí ve Washingtonu protestuje proti údajné zvůli policie
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Browna v srpnu zastřelil strážník ve Fergusonu ve státě Missouri, Garnera podezřelého z prodeje nezdaněných cigaret v červenci strážník při zásahu udusil. V obou případech velká porota odmítla zasahující policisty obvinit.

Do dnešní demonstrace v hlavním městě se lidé zapojili s transparenty „Na černošských životech záleží" a „Koho chráníte? Komu sloužíte?". V davu demonstrantů se objevil i nápis „Nemohu dýchat", což byla údajně poslední Garnerova slova před násilnou smrtí. Účastníci pochodu žádají reformu zákona o policii a volají po potrestání případů údajné policejní brutality.

Protestní akce se dnes připravují v řadě dalších amerických měst

Protesty, v některých případech násilné, propukají v USA od listopadu, kdy porotci v obou kontroverzních případech odmítli zasahující policisty obvinit. Američtí politici a policejní velitelé vidí řešení spíš než v trestech ve zlepšení policejního výcviku, v instalaci povinných kamer na uniformy strážců pořádku a ve změně některých zákonů.

Washingtonský pochod organizuje řada amerických organizací na obranu občanských práv, zejména Síť pro celonárodní akci, Městská liga a Národní sdružení pro povznesení barevného obyvatelstva. V Kapitolu chtějí demonstranti předat poslancům petici s žádostí o změnu legislativy.

Protestní akce se dnes připravují v řadě dalších amerických měst. Už v pátek večer ukázali protestující v New Yorku strážcům zákona svůj hněv pískáním před policejními stanicemi po celém městě.

Před policejní stanicí v newyorské čtvrti Harlem se sešly asi tři desítky obyvatel, kteří pískali na píšťalky. „Jsme tu, protože (policisté) z tohoto okrsku běžně a pravidelně obtěžují lidi z našeho bytového domu," uvedl organizátor akce, 59letý Kevin Lee. Podobné protesty se odehrály také ve čtvrtích Bronx a Queens. Demonstranti se v pátek sešli také na Times Square, kde drželi transparenty se jmény více než sta lidí, kteří se údajně stali oběťmi policejního násilí. Asi stovka lidí se shromáždila také na dolním Manhattanu před newyorskou radnicí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…