Více prevence, méně represe. Vobořil se vrací koordinovat boj s drogami

14.02.2022 23:10

Vrátí se Česko mezi premianty ve zvládání protidrogové problematiky? Jak změnila drogovou scénu pandemie? Proč zůstáváme na špici jako producenti pervitinu? A jaká bude strategie vlády v boji se závislostmi? Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl staronový národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Více prevence, méně represe. Vobořil se vrací koordinovat boj s drogami
Foto: jindrichvoboril.cz
Popisek: Jindřich Vobořil

Vobořil byl oficiálně do své funkce jmenován dnes. „Reprezentuji pro celou koalici ten postoj minimalizace rizik, minimalizace škod, zaměřený spíš na tuto oblast prevence jaksi realistické, méně té represe, více prevence,“ sdělil Vobořil, jenž je členem ODS. Ve funkci střídá Jarmilu Vedralovou, která končí jako ředitelka protidrogového odboru vlády.

Vytýkat něco Vedralové ale nechtěl. „Nechci do ní kopat,“ sdělil Vobořil, který však byl kritikem, když Vedralová do funkce nastupovala. „Znal jsem ji z Ministerstva zdravotnictví a měl jsem ji za člověka méně aktivního, spíš člověka, který drží status quo,“ zmínil Vobořil, jenž v roce 2018 odcházel z funkce dobrovolně, z rodinných důvodů. 

„Nechci se vracet do úřednické role, nechci být úředníkem. Pokud mám mandát od vlády, že mně důvěřuje v těch politických krocích, tam jsem ochoten pomoci, samozřejmě že udělám vše pro ten odbor, který v tuto chvíli je na tom špatně personálně,“ sdělil Vobořil. 

Následně seznámil posluhače, v čem spočívá role národního protidrogového koordinátora. „To znamená na tom člověku, jak to vytvoří. Proto taky ta vláda si řekla, že chce mít někoho silného, kdo se v tom dokáže zorientovat,“ zmínil Vobořil. 

„Ten koordinátor je ze zákona. Což je silný tím, že je to ze zákona. Když si ho jmenuje vláda nebo premiér, tak je to jeho zmocněnec. A teď záleží na tom, jak naplní tu pozici. Ten zmocněnec vlády, premiéra, má vlastně mnohem větší prostor k tomu mluvit s mnohými ministry. Protože ta agenda tabáku, alkoholu, hazardu a nelegálních drog je tak obrovská, že tam jsou daně, že tam jsou prostě celníci a celní celá agenda, pašovaný tabák, pašované léky, pašované cokoliv, je tam celá agenda regulací na Ministerstvu financí v té oblasti hazardu, že tam je prostě celá věc kolem služeb, péče o ty závislé, že toho je strašně moc...,“ dodal Vobořil.

Své pak řekl k tomu, jak protipandemická opatření ovlivnila drogový trh. „Náš trh je specifický tím, že hlavní drogou není heroin jako ve zbytku Evropy, ale je to pervitin, takže samovýroba doma. Na začátku ta pandemie samozřejmě způsobila nějaké otřesy, že nebyly ty látky pro tu výrobu nelegální, to se ale rychle změnilo a v podstatě se nic tak zásadního neděje kromě toho, že samozřejmě v každé krizi, nějaké společenské, což ta pandemická situace byla, vždy naroste počet lidí, kteří se nějak jakoby rozjedou v těch závislostech, jestli je to alkohol nebo je to hazard nebo jsou ty nelegální drogy, takže my už vidíme ty první dopady... Počítáme, že o nějaké desítky procent ten problém naroste a pak zase půjde dolů,“ míní Vobořil. 

To, že jsme ve výrobě pervitinu světovou velmocí, je podle Vobořila ještě pozůstatek z doby totality. „Hranice byly zavřené železnou oponou... A prostě si ten trh zvykl na tu samovýrobu,“ dodal. Zároveň jsme také liberálnější než zbytek světa vůči vlastně všem drogám – nekriminalizujeme za malé množství. „Je to jeden z důvodů, proč tady nevzniká organizovaný zločin, tak jako v Moskvě kdysi byl pervitin hlavní drogou a dneska je to heroin, protože ho převálcovala ta tvrdá mafie,“ řekl Vobořil, jenž se domnívá, že bychom měli změnit přístup k pervitinu a vsadit na substituční léčbu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…