Video islamistů ukazuje ničení starověké irácké Hatry

05.04.2015 6:00

Video, zveřejněné údajně ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS), ukazuje ničení starověkých památek ve městě Hatra na severu Iráku. Na záznamu jsou vidět lidé, kteří za pomoci kladiv a samopalů ničí drahocenné sochy a kamenné reliéfy na zdech budovy.

Video islamistů ukazuje ničení starověké irácké Hatry
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Ozbrojenci zaútočili na město Hatra podle úřadů a místních obyvatel minulý měsíc. Rozsah škod zatím není jasný, protože území je stále pod kontrolou IS, uvedla agentura AP.

Jeden z radikálů na videu prohlašuje, že město bylo zničeno, protože je uctíváno místo boha. IS, která již obsadila třetinu Iráku a část sousední Sýrie, ničí starověké památky, protože podle něj uctívají různé modly, což je v rozporu s jejich fundamentalistickým výkladem islámského práva. Úřady se také domnívají, že IS prodal další památky na černém trhu, aby získal peníze na své aktivity.

Hatra, jejíž památky jsou na seznamu světového dědictví UNESCO, leží 110 kilometrů jižně od Mosulu, který je největším městem pod kontrolou ozbrojenců. Radikálové nedávno zveřejnili videozáznam, na kterém ničí sochy v mosulském muzeu. Kromě Hatry islamisté zničili také vzácná archeologická naleziště na místě starověkých měst Nimrúd, Ninive či Chorsábád.

Hatra je městská pevnost ležící mezi řekami Eufrat a Tigrid, která byla založena v 1. století před naším letopočtem. Kdysi sloužila jako významné náboženské a obchodní středisko a nacházely se v ní obrovské chrámy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…