Vím, kdo to je. Kde žije. Kde vybírá z bankomatu, mluví Ondřej Kundra o tajemném muži

18.07.2018 7:31

Na webu známého slovenského liberálního Denníku N se objevil rozhovor s „jedním z nejznámějších investigativních novinářů v Česku“. Pod touto charakteristikou se skrývá Ondřej Kundra z redakce časopisu Respekt. Hovořil hlavně o tom, jak se v Česku rozmáhá proruská propaganda a jak se Miloš Zeman snaží vyštípat zemi z centra NATO a EU.

Vím, kdo to je. Kde žije. Kde vybírá z bankomatu, mluví Ondřej Kundra o tajemném muži
Foto: archiv OK
Popisek: Novinář časopisu Respekt Ondřej Kundra

Web prý oslovil Kundru proto, že právě on již po dva roky pátrá po pozadí „dezinformačního webu“ Aeronet. Ten, jak dodává Denník N, začal po vraždě Jána Kuciaka šířit „výmysl, že protesty Za slušné Slovensko jsou řízené z ciziny“. I díky tomu prý tehdejší premiér Robert Fico mohl vytáhnout své „konspirační teorie o Sorosovi“.

Kundra vysvětlil, že Aeronet je mezi všemi českými konspiračními weby „ten nejštvavější“. „Přes tento server se dá názorně ukázat, jak tato média fungují. A také je velmi tajemný, takže jsem si vzal jako výzvu odhalit jeho pozadí,“ prozradil slovenským kolegům Kundra.

Po dvou letech pátrání tedy zjistil, že šéfredaktor, vystupující pod přezdívkou „vedoucí kolotoče“, se jmenuje Marek Pešl a má české občanství. „Vím o něm, že žil nějaký čas v USA, že má za sebou neúspěšné podnikání v IT, v té době se také zřejmě dostal do kontaktu s hackerskou komunitou. Ale víc než svými schopnostmi na sebe upozorňoval jako hochštapler,“ podělil se investigativec.

Nejspíš právě proto, že jeho obchodní projekty nebyly úspěšné, prý vedoucí kolotoče opovrhuje Západem. „A tento ideologický pohled se u něj propojil s cynickou úvahou, že přes provozování dezinformačního webu se dají vydělat celkem slušné peníze,“ vysvětloval dále Kundra. Jestli je tedy pan Pešl zneuznaný bankrotář nebo slušně vydělávající podnikatel už nevysvětlil a ani slovenskému tazateli nepřišlo potřebné se na to ptát.

O to více jej zajímalo, že Aeronet psal o zahraničním řízení protestů proti Ficově vládě po zavraždění Jána Kuciaka. Dokonce si prý vymyslel postavu jistého Marcella Fabianiho, Sorosova odborníka na převraty, který měl přiletět na Slovensko, přitom žádný pan Fabiani prý vůbec neexistuje.

„Tisíce lidí v tom viděly důkaz, že slovenské protesty byly řízené ze zahraničí,“ stěžoval si slovenský novinář svému kolegovi. Pak se ptal, zda by někdo mohl něco takového páchat jenom kvůli byznysu. „Je to byznys propojený s ideologií,“ myslí si Kundra.

A pak před svým kolegou rozprostřel „systém bílých koní“, který spočíval v tom, že účet, na který čtenáři mohou posílat vydavateli Aeronetu příspěvky, spravuje „dělník Marián Rohály z Havířova“, který příspěvky následně přeposílá na účet šéfredaktora Pešla.

Kundra společně s investigativci také zjistili, že vedoucí kolotoče Pešl se aktuálně „skrývá“ na Slovensku („v Trenčíně, nebo v nějaké obci u Trenčína“), protože v Česku čelí exekucím. Jak se Kundra pochlubil, investigativci dokonce mají přístup k informacím, kde si vybírá peníze z bankomatu.

Když Kundra se svým slovenským kolegou probrali dezinformace, které měly ovlivnit českou prezidentskou kampaň, přešli k tomu, jak prezident Zeman táhne Českou republiku na východ a chce ji dostat ze struktur NATO a EU.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…