Virolog Hirsch: Očkování AstraZenekou považuji za spíše bezpečné. Testy PCR jsou levnější obrana proti viru

16.03.2021 19:55

Postupně klesá počet nových případů nákazy koronavirem. Nemocnice jsou však stále vysoce zatížené pacienty s vážným průběhem nemoci covid-19. S velkým rozvolněním koncem příštího týdne nemá Česko počítat. Na otázky, kdy bude možné přijít s rozvolňováním a zda je očkování bezpečné, když v případě vakcíny AstraZeneca některé státy pozastavily její používání, odpovídal tentokrát v pořadu Interview ČT24 virolog z Univerzity Karlovy Ivan Hirsch.

Virolog Hirsch: Očkování AstraZenekou považuji za spíše bezpečné. Testy PCR jsou levnější obrana proti viru
Foto: Repro Youtube
Popisek: virolog a imunolog Ivan Hirsch

Podle Hirsche je po odeznění koronavirové epidemie potřeba počítat s tím, že to nebyla poslední epidemie, která nás zasáhla. „Budou na nás doléhat i další epidemie. Lidstvo se s tím musí vypořádat. Teď na to máme dobré obrany. Máme vakcíny a antivirotika,“ uvedl virolog, že virus ale bývá často napřed, a proto je těžké do budoucna vymyslet univerzální vakcínu.

Hirsch spolupodepsal ve druhé polovině února výzvu 40 dní pro zdraví lidí i ekonomiky. Ta hovořila o tvrdších opatřeních, a jak z názvu vypovídá, o uzavření ekonomiky na čtyři desítky dní, aby ke 4. dubnu poklesl denní nárůst nově potvrzených případů pod tisíc.

K takovému cíli se i přes současný pokles denních odhalených pozitivit bez striktního uzavření blížíme podle virologa velmi pomalu. Jen v případě, že bychom měli méně než deset tisíc potvrzených případů za týden, bychom mohli uvažovat o rozvolňování. „Co by se mělo rozvolňovat jako první, je jednoznačně školství,“ doplnil. Je potřeba pak ale masivně testovat a trasovat.

Povinné plošné testování ve firmách je podle virologa správná cesta, když se vláda rozhodla, že průmyslové podniky neuzavře. Co by se ale mělo změnit, je, aby se z antigenních testů pomalu přešlo na testy PCR, které jsou mnohem citlivější i levnější.

Vláda se podle něj měla během epidemie zaměřit na to, aby se vytvořily kapacity na PCR testování, což by byla prý levnější varianta obrany proti viru než běžné očkování. „Tak jak na tom jsme teď, určitě musíme dělat vše pro to, aby se to převedlo na testy PCR,“ zopakoval.

Jednou z cest z epidemie má být i očkování, nyní se ve velkém řeší očkování vakcínou od firmy AstraZeneca. Je podle virologa bezpečná? „Tato otázka je velice závažná. Díval bych se na to tak, že i když je to otázka závažná, zatím bych tu vakcínu považoval za spíše bezpečnou,“ uvedl, že na proces dohlížejí národní regulátoři, jako je SÚKL, na celoevropské úrovni pak agentura EMA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…