Virus? Ivan David lže! varuje analytik Máca. A prstem se ukazuje i na Rusko

18.03.2020 22:10

Představitelé EU varují své občany, že Ruská federace spustila kampaň, která má v lidech prohloubit strach z koronaviru. Využívá k tomu dezinformace a lži. Se šířením dezinformací prý pomáhají i Češi. Analytik Roman Máca z Institutu pro politiku a společnost napsal, že dezinformace pomáhá šířit i europoslanec zvolený za SPD Tomia Okamury Ivan David.

Virus? Ivan David lže! varuje analytik Máca. A prstem se ukazuje i na Rusko
Foto: Twitterový účet @Mikeygy
Popisek: Pilot na letišti ve Wu-chanu na počátku pandemie

Odehrává se významná dezinformační kampaň ruských státních a prokremelských médií, která se týká nemoci COVID-19,“ praví se podle Reuters v dokumentu Evropské služby pro vnější činnost (ESVA), tedy unijní diplomatické služby. Českým čtenářům zprávu zprostředkovala ČTK.

Ruská federace se podle evropského úřadu snaží podkopat důvěru v evropské zdravotnictví a poškodit náš fungující systém.

Anketa

Měla by policie pokutovat občany, kteří během současných opatření např. skupinově popíjejí v parcích?

96%
4%
hlasovalo: 21778 lidí

Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov označil tato tvrzení za nesmyslná. „Mluvíme o nepodložených nařčeních, která jsou za nynější situace nejspíše výsledkem protiruské posedlosti,“ prohlásil.

Evropská unie si však vede databázi o dezinformacích a od 22. ledna jich v souvislosti s koronavirem zaznamenala už desítky. S ohledem na to, kde přibývá nejvíc nemocných, se množí zprávy v italštině a ve španělštině.

Analytik Roman Máca z Institutu pro politiku a společnost k tématu v komentáři pro Lidové noviny poznamenal, že se množí teorie o tom, že koronavirus má vyhladit lidstvo, že jde o virus vytvořený v USA, který měl být použit proti nepřátelům, nebo že nás ve skutečnosti žádný virus neohrožuje, údajně jde o bezvýznamnou chřipku, ale ve jménu boje proti ní probíhají mnohem důležitější, avšak skryté operace.

Konspirační teoretici si prý v těchto úvahách často protiřečí, ale to je nijak netrápí. Hlavně že přitáhnou pozornost čtenářů.

Viník všeho zla ale v jejich očích vždy zůstává stejný – za všechno mohou USA,“ napsal Máca. Autoři podobných textů tvrdívají, že Západ a především Spojené státy nedokážou ani Rusko, ani Čínu zničit ekonomicky, tak to údajně zkoušejí přes biologické zbraně.

Konspirace o koronaviru prý šíří podle Mácy i bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD a dnes europoslanec v barvách hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, který dává prostor spekulacím o tom, kde se koronavirus vzal. Prý ho vytvořili Američané, aby získali zbraň proti Číně.

Další sada lží a dezinformací obsahuje podle analytika „zaručené rady“, jak se koronaviru bránit. Třeba kloktáním nosních kapek. Navzdory tomu, že Ministerstvo zdravotnictví upozorňuje, že je to nesmysl, který v boji s koronavirem rozhodně nepomůže, řada lidí podobným lžím věří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…