Virus vyrobili v Číně, pandemie začala jako nehoda. Exšéf britské rozvědky promluvil. Vláda tuto zprávu stopla

06.06.2020 18:54

Koronavirová pandemie „začala jako nehoda“, tvrdí bývalý ředitel britské rozvědky MI6 Richard Dearlove (75). Své tvrzení podle listu The DailyTelegraph opírá o „významnou“ vědeckou zprávu, která tvrdí, že virus upravili čínští vědci. Britské vládní zdroje jeho slova zpochybnily, informují Novinky.cz.

Virus vyrobili v Číně, pandemie začala jako nehoda. Exšéf britské rozvědky promluvil. Vláda tuto zprávu stopla
Foto: Repro Twitter @Frolencewalters
Popisek: Ochranná opatření v Číně v souvislosti s výskytem koronaviru

„Opravdu si myslím, že to začalo jako nehoda,“ říká Dearlove k úniku viru z laboratoře v čínském Wu-chanu. „Vyvolává to otázku: pokud by Čína někdy uznala odpovědnost, zaplatí reparace?“ ptá se někdejší šéf MI6, který se odvolává na studii profesora Anguse Dalgleishe z Londýnské univerzity a norského virologa Birgera Sorensena. Ti tvrdí, že v genetické sekvenci covid-19 našli stopy „vkládání“ řady klíčových prvků.

Studie postupem času nabídla několik verzí. V původní autoři uváděli, že koronavirus by se měl správně nazývat „wuchanský virus“ a že oni „mimo vší pochybnost“ prokázali, že „virus covid-19 byl zkonstruován“. Virus podle nich vykazuje „jedinečné otisky prstů“, jež se nemohou přirozeně vyvinout a „svědčí o účelové manipulaci“.

„Jsme si vědomi, že tato zjištění mohou mít politický význam a vyvolávat znepokojivé otázky,“ napsali autoři v dřívější verzi studie, kterou odmítly zveřejnit přední odborné časopisy jako Nature či Journal of Virology.

Z přepracované studie obvinění Číny zmizela. Tvrdí se v ní, že „virus je pozoruhodně dobře adaptován na soužití s lidmi“ a je pravděpodobně výsledkem experimentu ve wuchanské laboratoři.

List The Daily Telegraph v kontextu s tím ocitoval nejmenovaný vládní zdroj: „Světová vědecká komunita čelí v tomto bodě opakovaně výzvám a odborníci ve Velké Británii, USA a WHO dali jasně najevo, že silně věří, že virus se vyskytl přirozeně. Tato tvrzení vypadají falešně.“ Také mluvčí britského premiéra řekl: „Neviděli jsme důkaz, že by virus byl uměle vytvořen.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…