Visegrád vydal deklaraci k Ukrajině. Nenecháme ji padnout, ujistila Černochová hned poté

08.12.2023 21:47

Ministři obrany Visegrádské skupiny, která sdružuje Polsko, Česko, Maďarsko a Slovensko, v pátek přijali prohlášení, že každá země bude nadále podporovat Ukrajinu podle svého uvážení.

Visegrád vydal deklaraci k Ukrajině. Nenecháme ji padnout, ujistila Černochová hned poté
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Česká ministryně obrany Jana Černochová uvedla, že snížení podpory Ukrajině by bylo signálem, že Západ slábne. Zmínila, že země V4 se shodnou na základních otázkách a samy si určí, jak podpořit Ukrajinu, která se brání ruské invazi, a „nenechají ji padnout“.

Podle společně schválené deklarace, vedle podpory formou vojenského vybavení se země V4 shodly na poskytování humanitární pomoci, lékařské podpory a na pomoci při odminování.

Společné prohlášení ministrů obrany zemí V4 potvrzuje význam obranné spolupráce, spolupráce při ochraně vzdušného prostoru Slovenska a potřebu posílit obranný průmysl země.

Po jednání Bratislava oznámila, že slovenské ministerstvo zahraničí převedlo na rozvojovou pomoc Chersonu částku 750.000 eur na nákup dvou odminovacích strojů Božena 4.

Ministři se rovněž shodli na podpoře Izraele a jeho práva na sebeobranu.

Jednání v Praze se v pátek zúčastnili zástupci celkem 13 zemí. Vedle zástupců zemí V4 a dalších členů Evropské unie sdružených ve Středoevropské obranné spolupráci (CEDC) – Rakouska, Slovinska a Chorvatska – přijeli do Prahy také zástupci západobalkánských zemí Albánie, Černé Hory, Bosny a Hercegoviny, Severní Makedonie, Srbska a Kosova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…