Visegrádská čtyřka bude mít armádu. Vondra nabízí pandury

14.04.2012 17:31

Armády Visegrádské čtyřky se v pátek domluvily, že v roce 2016 vytvoří společnou bojovou jednotku ve strukturách EU. Počítá se s účastí až 2750 vojáků, česká armáda vypomůže menší třetinou.

Visegrádská čtyřka bude mít armádu. Vondra nabízí pandury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra na konferenci Vize 2020

České vojsko našlo uplatnění pro své transportní letouny Casa. Ty až do začátku loňského podzimu vytvořily letecký most mezi Prahou a misí v Kosovu, ale po zrušení tamější posádky byly téměř bezprizorní.

Češi dodají 800 vojáků

Teď by měly tvořit součást bojové jednotky battle group, kterou v roce 2016 vytvoří země Visegrádské čtyřky. "Nabízíme zdravotníky, letouny CASA a airbus v úpravě pro převoz zraněných a údernou bojovou jednotku s pandury," řekl Lidovým novinám Vlastimil Picek, náčelník generálního štábu.

Mnohonárodnostní uskupení povede Polsko, které do něj dodá 1200 vojáků, Češi 800, Slováci 400 a Maďaři 350. Do rodící se úderné síly má zájem vstoupit i rakouská armáda, která podle Picka nabízí pomoc v oblasti logistiky.

Kromě složení "malého vojska" se vedení armád visegrádských zemí v pátek dohodlo i na vytvoření společného týmu, který na základě jednotlivých požadavků stanoví priority pro společné nákupy. V blízké době by si tak všechny čtyři státy mohly dohromady pořídit několik radarů se středním dosahem pro pozemní vojsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…