Vize babišovce pro vedení sněmovny: Vládní strany po jednom místě, o dvě zbylá se ostatní poperou

25.11.2013 21:37

Hnutí ANO ustoupí a přenechá sociální demokracii post ministra zahraničí. V diskusním pořadu ČT24 Hyde park to dnes večer uvedl poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník, donedávna ředitel pardubického studia Českého rozhlasu. Ten také uvedl, že nebude hlasovat pro to, aby se Miroslav Kalousek stal místopředsedou sněmovny, nebo to, že uplatněním protikorupčních opatření by stát každým rokem mohl ušetřit až 200 miliard korun.

Vize babišovce pro vedení sněmovny: Vládní strany po jednom místě, o dvě zbylá se ostatní poperou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na první schůzi sněmovny také zazněla státní hymna

Kolovratníka prý při první návštěvě budovy sněmovny nepříjemně překvapilo, že lidé, kteří se ve sněmovních prostorách pohybovali, chodili zamračení a navzájem se nezdravili.

Na otázku, zda bude hlasovat pro Miroslava Kalouska na post místopředsedy sněmovny, odpověděl, že Kalousek nebude jeho favoritem. Tvrdil, že dohoda ANO, ČSSD a KDU-ČSL na zvolení vedení sněmovny se týká jen postu předsedy sněmovny, kterým má být zvolen poslanec sociální demokracie Jan Hamáček a dvou postů místopředsedů - jeden připadne poslankyni ANO Jaroslavě Jermanové a jeden šéfovi lidovců Pavlovi Bělobrádkovi.  

O zbylé dva posty místopředsedů se kandidáti podle Kolovratníka „poperou“. „To bude pravá demokracie, to se mi na tom líbí,“ poznamenal Kolovratník s tím, že své kandidáty na post místopředsedy sněmovny nominovaly všechny strany zastoupené ve sněmovně. Za hnutí Úsvit je to jeho předseda Tomio Okamura, za ODS Miroslava Němcová, za KSČM Vojtěch Filip a za TOP 09 Miroslav Kalousek.

Koho sám bude volit do funkce dalších dvou místopředsedů, Kolovratník neuvedl. Odmítl odpovědět na otázku, kteří kandidáti mají podporu u ostatních poslanců ANO.

Jeden z diváků se ptal na to, zda má šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka šanci získat v koalici podporu na post ministra vnitra, jak navrhl Andrej Babiš. Podle Kolovratníka je nominace Ondráčky skvělý nápad. Přestože jsou jednání teprve na začátku, Kolovratník odhaduje, že by se Ondráčka ministrem vnitra nakonec stát mohl. „Můj subjektivní názor je optimistický,“ konstatoval v této souvislosti.  

Jeden z diváků upozornil na to, že pokud by se Babiš stal ministrem financí, měl by pod sebou i Finanční a analytický útvar Ministerstva financí, který může nahlížet do finančních toků soukromých firem. Proto by podle diváka bylo správné, aby byl kvůli konfliktu zájmů v takovém případě FAÚ z působnosti Ministerstva financí vyňat. Kolovratník s názorem diváka vyjádřil souhlas.

Naznačil, že by v případě, pokud by sněmovna hlasovala o zrušení lustračního zákona, pro takový postup nehlasoval. Podle něj i nyní má lustrační zákon své opodstatnění.  

Na otázku, zda by připustil spolupráci s KSČM na vládní úrovni, uvedl, že stigma čtyřicetiletého vládnutí komunistické strany je stále příliš silné, a proto je proti spolupráci s KSČM na vládní úrovni. Jaký mají názor na tuto věc jeho kolegové-poslanci z hnutí ANO, neví, ale předpokládá, že ANO je mírně pravicové hnutí, že budou mít v tomto směru názor podobný.

Jiného diváka zase zajímalo, jaké zákony bude prosazovat, aby se lidem žilo lépe. K tomu by měly podle Kolovratníka přispět tři právní normy, navržené iniciativou Rekonstrukce státu: Zákon o posílení pravomocí NKÚ, zákon, který umožní, aby cokoliv stát nakoupí, tak smlouva o tom bude zveřejněna na internetu, a zákon o zákazu tzv. přílepků k zákonům.

K námitce, jak chce financovat ANO své sliby, když nechce zvyšovat daně, uvedl, že český stát ročně nakoupí zboží za 600 miliard, z toho polovina projde veřejnými zakázkami. Zavedením protikorupčních zákonů lze prý do jednoho či do dvou let ušetřit až 200 miliard korun ročně.

Přestože hnutí ANO nesouhlasí zcela se současnou podobou církevních restitucí, je Kolovratník proti případnému referendu o nich.

Uznal, že je špatné, že církevní restituce byly prohlasovány silou a za pomoci přeběhlíků. Za negativum považuje i to, že není jasné, co vše se bude církvím vracet. Ale referendum o podobě církevních restitucí považuje za špatné, prý by popřelo demokracii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…