Vláda a odbory projednají růst platů, ve hře je několik variant

20.08.2017 9:20

Zástupce vlády a odboráře čeká v pondělí zásadní jednání o růstu platů ve veřejném sektoru. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požaduje pro učitele zvýšení o 15 procent a pro ostatní pracovníky o deset procent, a to od listopadu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odborářský požadavek podporuje. Ministerstvo práce propočítalo tři varianty zvýšení tarifů – všem o šest procent, o 12 procent učitelům a o osm procent ostatním pracovníkům, a pak i odborářský model s 15 procenty pro kantory a deseti procenty pro ostatní.

Vláda a odbory projednají růst platů, ve hře je několik variant
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Všechny uvedené varianty jsou ministerstvem práce preferovány,“ uvedl v podkladech pro pondělní jednání resort. Podle něj navrhované tři možnosti přidání naplňují jeho záměry. Mezi ně patří třeba to, že by se mělo přidávat od listopadu. Od ledna by rostl výdělek tam, kde to dřív není možné, tedy lékařům a sestrám. Počítá se i s dalším slučováním platových stupnic, kterých po letošní červencové úpravě zůstalo místo devíti šest. Podle plánů by jich mělo být o dvě méně. Sjednotit by se měly také tarify lékařů v lůžkových a jiných zařízeních. Změny by měly být i v učitelské tabulce.

Podle první varianty by se tarif všech pracovníků veřejného sektoru měl zvýšit o šest procent. Od listopadu by si přilepšili učitelé, policisté, hasiči, úředníci, techničtí pracovníci, lidé v sociálních službách či kultuře, od ledna pak lékaři a sestry. O 13 procent víc by od ledna dostali státní zaměstnanci na služebních místech. Ministerstvo to zdůvodnilo tím, že je nutné udržet poměr mezi odměnou ve státní službě a v pracovním poměru.

Letos by státní rozpočet v první variantě na růst výdělků vydal 1,5 miliardy a samosprávy 250,5 milionu. V příštím roce by stát musel dát 16,44 miliardy Kč a samosprávy 6,26 miliardy, 2,24 miliardy by putovaly ze zdravotního pojištění.

Druhý model by zvedl tarif učitelům o 12 procent a ostatním o osm procent od listopadu. Lékaři a sestry by dostali osm procent od ledna a státní zaměstnanci ve službě 13 procent. Státní rozpočet by za listopad a prosinec vydal navíc 2,45 miliardy a samosprávy 333,5 milionu. Příští rok by výdaje státu činily 22,84 miliardy, samospráv 7,28 miliardy a zdravotního pojištění 2,98 miliardy Kč.

Odborářská varianta s 15 procenty pro učitele a deseti procenty pro ostatní od listopadu, s deseti procenty pro lékaře a sestry a 13 procenty pro státní zaměstnance od ledna by si letos vyžádala 3,06 miliardy z rozpočtu a 416,6 miliardy od samospráv. Příští rok by to bylo od státu 27,2 miliardy, 8,23 miliardy od samospráv a 3,72 miliardy Kč ze zdravotního pojištění.

Vládu budou na jednání zastupovat premiér, ministryně práce a šéf resortu financí. Kromě předáka ČMKOS by měli přijít šéfové a šéfky školských, úřednických a hasičských odborů a také svazů kultury a sociální péče. Dorazit by mohli i lídři vládních stran.

Odbory původně žádaly přidání od září. Po červnovém jednání s vládou a šéfy koaličních stran souhlasily s listopadem. Premiér ještě před pár měsíci mluvil o růstu platů od ledna. Současně ale řekl, že by výdělky měly odpovídat situaci na trhu práce a upraví se podle hospodářského vývoje. Ekonomika roste, nezaměstnanost v Česku je rekordně nízká a je nejmenší v EU. Ministerstvo financí přitom trvá pro příští rok na zachování schválených výdajových limitů a schodku 50 miliard Kč.

Vláda zvedala platy naposledy od července. Policistům, hasičům, celníkům či vězeňským dozorcům přidala deset procent. Lidem v sociálních službách se zvýšil základ o 23 procent, nepedagogům, technickým a administrativním silám či pracovníkům v kultuře podle profesí o 5,1 a 9,4 procenta. Zdravotníci si polepšili o desetinu letos od ledna. Ostatním pracovníkům rostl výdělek loni v listopadu, učitelům loni v září.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…