Vláda asi odmítne snahu KSČM o jednokolové volby do Senátu

27.07.2019 20:17

Vláda asi odmítne návrh komunistických poslanců, kteří chtějí dvoukolový systém voleb do Senátu nahradit jednokolovým. Proti se postavilo ministerstvo vnitra i Český statistický úřad. Ministerstvo financí zaujalo neutrální postoj s tím, že by vláda měla přihlédnout k postoji vnitra. Kabinet se má návrhem zabývat v úterý.

Vláda asi odmítne snahu KSČM o jednokolové volby do Senátu
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Předloha KSČM vychází z australského modelu a předpokládá, že kandidáti by byli na rozdíl od nynějšího systému uvedeni podle abecedy na jednom hlasovacím lístku. Voliči by stanovili zapsáním čísla k jejich jménům pořadí, nejméně by museli vybrat tři adepty. Pokud by některý z kandidátů dostal největší počet hlasů v prvním pořadí, byl by zvolen. V případě rovnosti pořadí by se přihlíželo k počtu hlasů v druhém pořadí. Zvolen by byl uchazeč, který by jich obdržel nejvíce.

Navrhovaný systém by bylo podle vnitra pro voliče komplikovaný a pro volební komisaře pracný. Stejně jako ministerstvo financí upozornilo na to, že na změně volebních pravidel by měla existovat většinová shoda v obou komorách Parlamentu.

Změna by podle statistiků nepřinesla deklarované zjednodušení volebního systému. "Navrhovanou úpravu lze v oblasti zjišťování výsledků voleb považovat za nadbytečnou s nepřiměřenými nároky na náročnost zpracování a finančními dopady, neboť stejných výsledků by se při nižší náročnosti dosáhlo pouhým zrušením druhého kola senátních voleb," uvedl ČSÚ.

Statistici také odmítli návrh, že by museli každou z téměř 15.000 volebních komisí vybavit výpočetní technikou kvůli zpracování výsledků voleb. "Navržené řešení by bylo pro úřad organizačně obtížné a z hlediska hospodaření s majetkem státu nehospodárné a neefektivní," dodal ČSÚ.

Obdobný návrh prosazovala před rokem skupina senátorů v čele s Jiřím Dienstbierem (ČSSD). Horní komora jej ještě v předvolebním složení ale zamítla. Podle předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) šanci nebude mít v horní komoře ani návrh KSČM. Bez souhlasu obou komor Parlamentu nemůže být změna volebních pravidel přijata.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…