Vláda bude jednat o korupci či analýze zaměstnanosti

15.12.2014 6:15

Vláda se dnes chystá projednat koncepci boje s korupcí na léta 2015 až 2017, analýzu vývoje zaměstnanosti v prvním pololetí 2014 a revizi národní strategie protidrogové politiky na období 2010 až 2018. Zabývat by se měla návrhem nařízení o plánu odpadového hospodářství pro období 2015 až 2024 a návrhem nařízení o náhradě za ztrátu výdělku po skončení pracovní neschopnosti a pro invaliditu po úraze nebo nemoci z povolání vojáků.

Vláda bude jednat o korupci či analýze zaměstnanosti
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Pro informaci kabinet dostane fiskální výhled ČR. Ministerstvo financí a Česká národní banka doporučily zatím nestanovovat cílové datum vstupu země do eurozóny. Česko by také nemělo v průběhu roku 2015 usilovat o vstup do evropského mechanismu měnových kurzů ERM-2.

K prioritám vládní koncepce boje s korupcí patří prosazení nového zákona o státním zastupitelství, zavedení registru smluv či ochrana oznamovatelů korupce (whistleblowerů). Koncepce je už pátým vládním strategickým dokumentem v boji proti korupci od roku 1999, dosavadní změny podle autorů nevedly ke změně společenské atmosféry ani subjektivního vnímání korupce. 

Plán odpadového hospodářství, který má v pondělí vláda na programu, by měl platit od ledna a dalších deset let určovat strategii nakládání s odpady. Zaměřit se má i na recyklaci a snižování produkce odpadu. Součástí dokumentu je poprvé Program předcházení vzniku odpadů. Dokument se nelíbí ekologům a firmám, které podnikají v oboru, výhrady mají i některé obce. 

Ministři vyslechnou informaci o výsledcích hospodaření zdravotních pojišťoven a kontrolní činnosti ministerstev zdravotnictví a financí v oblasti veřejného zdravotního pojištění za první pololetí 2014. 

Podle materiálu k revizi národní strategii protidrogové politiky se Česko chystá začít s alkoholem a hazardním hráčstvím bojovat podobně jako s nelegálními drogami. Protidrogový koordinátor s ministerstvem zdravotnictví má do konce března příštího roku připravit plán konkrétních kroků, které by se proti nadměrnému pití alkoholu měly podniknout do roku 2018. Takový materiál má do stejného termínu vzniknout i k hráčství.  

V pondělním programu vlády je také návrh souhlasu s přelety a průjezdy ozbrojených sil jiných států přes české území v roce 2015, vyhodnocení systému výuky českého jazyka a zkoušek pro cizince jako jedné z podmínek pro udělení trvalého pobytu v roce 2014 a návrh jeho zajištění v roce 2015. Ministři vyslechnou informaci o dopadech restriktivních opatření Evropské unie na Rusko a o veřejné zakázce na servis letounů CASA. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…