Vláda bude jednat o zmrazení výdajů státního rozpočtu

14.03.2012 6:36

Vláda se bude ve středu zabývat zmrazením výdajů letošního státního rozpočtu za 23,6 miliardy korun. Důvodem opatření je letos očekávaný výpadek příjmů rozpočtu. Kabinet také projedná exportní strategii České republiky pro roky 2012 až 2020, kterou vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Informuje ČTK.

Vláda bude jednat o zmrazení výdajů státního rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem ve sněmovně

Na zmrazení výdajů se už dříve shodla porada ekonomických ministrů. Úspory budou podle ministerstva financí nutné i v dalších letech. Schválený rozpočet pro letošek počítá s deficitem 105 miliard korun. Rozpočet byl ovšem navržen v době, kdy resort ministra Miroslava Kalouska (TOP 09) očekával příznivější vývoj ekonomiky. Podle nejnovější lednové predikce MF očekává letos růst ekonomiky o 0,2 procenta.

Exportní strategie definuje 12 prioritních zemí pro český export jako jsou Brazílie, Čína, Indie, Irák, Ukrajina či Spojené státy. Materiál MPO obsahuje i 25 zájmových zemí, na které má být rovněž upřena zvýšená pozornost. Samostatně jsou pak uvedeny členské země EU.

Na programu vlády bude také modernizace železničního koridoru

Vláda dále projedná modernizaci železniční trati Studénka-Mošnov za 500 milionů korun, kterou předloží ministerstvo dopravy. Ministerstvo předloží také návrh podpory dálkové říční dopravy. Podle mluvčího úřadu Martina Nováka vychází z návrhu kompenzací za nesplavné dny na Labi, který v minulosti schválila Evropská unie.

Ministři posoudí vypsání výběrového řízení na správu, evidenci a údržbu nemovitého majetku ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Jeho hodnota se odhaduje na 1,672 miliardy korun bez DPH.

Vláda by dnes měla jmenovat novináře Ondřeje Malého (32) pátým členem rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který nastoupí na uvolněné místo po Petru Štěpánkovi (ODS).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…