Vláda bude rozhodovat o ohraničení věku pro odchod do důchodu

05.09.2016 6:29

Vláda dnes bude rozhodovat o ohraničení věku pro odchod do důchodu, už ve středu se koaliční strany dohodly na hranici dosažených 65 let. Souhlas změna získá zřejmě i v Parlamentu. Návrh novely zákona počítá s možností hranici posunovat podle výpočtu doby dožití pojištěnců, v penzi mají žít průměrně čtvrtinu života. Podle návrhu by demografické zprávy měly vznikat každých pět let, na vládách pak bude, jak se s informacemi vypořádají.

Vláda bude rozhodovat o ohraničení věku pro odchod do důchodu
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Ministři také projednají návrh na jmenování členů správních rad pojišťoven a zprávu o stavu vodního hospodářství. Vláda bude také rozhodovat, zda se má místě dosud plánovaného suchého poldru nedaleko Teplic nad Bečvou na Přerovsku vyrůst přehrada Skalička. Pokud by v sobě měla trvale vodu, mohla by pomáhat i v boji proti suchu. Pokud by byla poldrem, částečně by řešila pouze povodně. Místní ekologové již dříve uvedli, že stavba přehrady může mít nepříznivý dopad na život v Bečvě i na její vodní tok.

Vláda probere i návrh zákona, který by upravoval práva zdravotně postižených lidí doprovázených asistenčním psem. Zabránit má problémům, kdy byl lidem doprovázeným asistenčním psem odepřen vstup do některých budov nebo do prostředků městské hromadné dopravy.

Návrh změn jednacího řádu vlády připravený na dnešní zasedání počítá s tím, že zvukový záznam z jednání kabinetu se přestane nahrávat na magnetofonové kazety. Nově budou schůze zaznamenávány elektronicky. Dosud byl záznam pořizován ve dvou kopiích na magnetofonové kazety. Jedna z nich byla uložena na úřadu vlády. Druhá, která měla být pouze záložní pro případ špatné nahrávky, se používala pro další nahrávky. Od července úřad vlády zkušebně nahrává záznam i elektronicky, naostro by se měla změna projevit od začátku října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…