Vláda by měla projednat nadační fond pro čínskou medicínu

25.03.2016 16:05

Vláda by do konce dubna měla vyslovit souhlas se vstupem Fakultní nemocnice Hradec Králové do Nadačního fondu TCM (tradiční čínské medicíny). Zakládací listina fondu bude v Praze podepsána v úterý při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Čínský partner poskytne deset milionů eur (asi 270 milionů Kč) na vybudování kliniky tradiční čínské medicíny v královéhradecké fakultní nemocnici. Zprávu přinesla ČTK.

Vláda by měla projednat nadační fond pro čínskou medicínu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Příprava výzdoby pro očekávánou čínskou státní navštěvu na příjezdové silnici k Pražskému hradu

Stavba by měla být dokončena v dubnu 2018. O materiálu pro vládu, v němž se navrhuje souhlas se vstupem nemocnice do projektu, píše Zdravotnický deník.

Spoluzakladatelem fondu je čínská firma CEFC China Energy Company Ltd., investující v Česku do fotbalu, médií či pivovarů, uvedl web. Z vládního materiálu vyplývá, že už loni v listopadu se v Pekingu české ministerstvo zdravotnictví v memorandu zavázalo, že bude propagovat TCM v České republice a regionu zemí střední a východní Evropy.

Návrh předloží vládě ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

„Tento průlom šarlatánství a obchodních zájmů jedné konkrétní firmy do českého zdravotnictví a fakultní nemocnice byl proveden bez diskuse s odbornou veřejností. Podklady pro vládu obešly připomínkové řízení, byly zaslány pouze ministerstvu financí,“ napsal web.

Návrh předloží vládě ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ve zdůvodnění se připomíná, že v říjnu 2014 bylo podepsáno s Čínou memorandum o strategické spolupráci mezi zdravotními systémy obou zemí. Na jeho základě bylo založeno centrum tradiční čínské medicíny v královéhradecké nemocnici. O rok později bylo v Pekingu 27. listopadu uzavřeno memorandum o všestranné podpoře a rozvoji tradiční čínské medicíny v Česku, a to mezi českým ministerstvem zdravotnictví, čínskou firmou CEFC, hradeckou nemocnicí a nemocnicí Shuguang přidruženou k Šanghajské univerzitě TCM.

„Pokud by ministerstvo záměr konzultovalo s odborníky, pak by samozřejmě nemohlo obdržet jiné než negativní doporučení. A právě proto se nezávislých odborníků nikdo na nic neptal,“ reagoval pro Zdravotnický deník prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Stavovská organizace dlouhodobě odmítá alternativní metody, mezi nimi i tradiční čínskou medicínu. „Ministerstvo svým postojem uvádí pacienty v omyl, neboť člověk bez medicínského vzdělání může nabýt dojem, že pokud je něco podporováno ministerstvem zdravotnictví, tedy státem, pak je to jistě účinné a bezpečné. To ovšem není pravda,“ uvedl Kubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…