Vláda chce počtvrté navrhnout povýšení šéfa BIS na generála

02.10.2019 13:18

Vláda chce počtvrté navrhnout jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky do hodnosti generála. ČTK to dnes sdělil premiér Andrej Babiš (ANO).

Vláda chce počtvrté navrhnout povýšení šéfa BIS na generála
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Návrhu na povýšení Koudelky v předchozích případech nevyhověl prezident Miloš Zeman, který kontrarozvědku kritizoval. Kabinet by se měl návrhy na jmenování generálů k příležitosti státního svátku 28. října zabývat v úterý.

Zeman opomenul Koudelku při jmenovacím ceremoniálu loni v květnu i říjnu a naposledy letos 8. května. Mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček se k dotazu, zda Zeman tentokrát Koudelku jmenuje, nevyjádřil. „Bez komentáře,“ uvedl Ovčáček na dotaz ČTK.

Plukovník Koudelka má podle představ vlády získat hodnost brigádního generála kvůli svým vysokým profesním a osobním kvalitám a velmi dobrým výsledkům, kterých civilní kontrarozvědka dosahuje. Při březnové cestě premiéra Babiše do USA převzal Koudelka v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) ocenění za zahraniční spolupráci.

Zeman v minulosti Koudelku a BIS kritizoval. O šéfovi civilní kontrarozvědky prohlásil, že není člověkem na svém místě. Výroční zprávu BIS, ve které tajná služba varovala například před ruskými a čínskými agenty, označil za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“. BIS kritiku odmítla a uvedla, že má za sebou úspěšné období.

Zeman spojoval BIS s varováním před technologiemi čínských firem Huawei a ZTE, které loni vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). V lednu uvedl, že ředitel NÚKIB Dušan Navrátil a Koudelka ohrozili pozici a ekonomické zájmy ČR v Číně. Babiš následně uvedl, že není pravda, že NÚKIB v tomto případě postupoval společně s BIS. O potenciálním nebezpečí pro ČR, které může představovat rostoucí podíl Huawei a ZTE na českém telekomunikačním trhu, psala BIS dříve, ve výroční zprávě za rok 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…