Vláda chystá navýšení ropných zásob na 120 dnů

08.11.2011 11:46

Vláda zřejmě do konce roku rozhodne o navýšení státních rezerv ropy a pohonných hmot ze současných 90 dnů na 120 dnů. Poplatky za skladování budou hradit rafinerie a další soukromé subjekty na palivovém trhu, což by podle odborníků mohlo zdražit pohonné hmoty v průměru o zhruba 20 haléřů za litr.

Vláda chystá navýšení ropných zásob na 120 dnů
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Vláda navýšení ropných rezerv zvažuje už několik let, opatření ale bylo několikrát odloženo. Nyní Státní správa hmotných rezerv (SSHR) připravila nový návrh zákona o ropných zásobách, který po vypořádání mezirezortních připomínek bude předložen vládě.

Navýšením zásob chce stát posílit bezpečnost ropných zásob a dodávek, jak doporučuje Evropská komise. Zásoby nad 90 dnů již ale nebudou označovány jako povinné, nýbrž strategické.

Poplatky bude od soukromých subjektů vybírat celní správa. SSHR předpokládá, že se celkové náklady na zvýšení zásob promítnou do zdražení pohonných hmot maximálně o 14 haléřů za litr.

Kapacita zásob by se mohla navyšovat postupně během příštích deseti let. Celkové náklady SSHR odhaduje na zhruba 12 miliard korun. Státní distributor paliv Čepro již nabídl své skladovací kapacity v Loukově na Kroměřížsku. Opatření o navýšení zásob by mělo vstoupit v platnost od roku 2013.

Čtěte:

Likvidace ropných vrtů vyjde na pět miliard. Přitom tam ropa pořád je

Drahá ropa zvedne ceny jízdného. Některé spoje úplně zruší

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…