Vláda chystá žalobu na EU. Kvůli dotacím pro Agrofert, hlásí rozhlas

23.05.2020 13:55

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) se chystá žalovat Evropskou komisi. Kvůli dotacím, ve výši 1,6 milionu pro Agrofert Andreje Babiše, jenž jej má momentálně odložen ve svěřenském fondu.

Vláda chystá žalobu na EU. Kvůli dotacím pro Agrofert, hlásí rozhlas
Foto: repro FB, tan
Popisek: Andrej Babiš hovoří nejen o koronaviru

Podle informací Českého rozhlasu se kabinet Andreje Babiše chystá žalovat Evropskou komisi.

„Vláda v pondělí projedná novou žalobu na Evropskou komisi kvůli pozastaveným dotacím pro Agrofert. K Evropskému soudnímu dvoru ji musí podat do 10. června, poté ztratí možnost do sporu vstoupit. Brusel vzhledem k auditnímu šetření možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) nadále blokuje peníze na jeden projekt v objemu 1,6 milionu korun,“ napsal k tomu veřejnoprávní rozhlas.

Babiš tvrdí, že o žalobě nic neví, protože opouští jednací místnost, když se vláda věnuje těmto věcem. Vytrvale však odmítá, že by jako předseda vlády měl střet zájmů, když je vrcholným představitelem exekutivní moci, která na národní úrovni rozhoduje o rozdělování dotací, a to i pro Agrofert. O holdingu mluví jako o své „bývalé firmě“, na kterou už údajně nemá vliv.

Pokud vláda v pondělí žalobu opravdu schválí, k Evropskému soudnímu dvoru ji podá Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Vláda se přitom chystala podat žalobu už zkraje února, a to na popud ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD). Pokud bude podána teď v květnu, bude prý téměř totožná s původní verzí, jen rozšířena o další argumenty, proč by měla EU peníze pro Agrofert uvolnit. Formálně ale bude stará žaloba stažena a tato bude podána jako žaloba nová.

„Vládní úřady si od žaloby vedle proplacení dotace slibují také to, že Evropský soudní dvůr vyjasní výklad českého zákona o střetu zájmů v případě dotací vyplacených skrze Státní zemědělský intervenční fond. Ten loni v listopadu po analýze tuzemské legislativy oznámil, že se na něj nevztahují rozpočtová pravidla, tudíž ani paragraf o střetu zájmů,“ doplnil Český rozhlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…