Vláda dnes bude řešit nákup gripenů a prodej letounů L-159

02.01.2014 6:01

Především dvojicí významných vojenských zakázek se bude dnes na svém prvním letošním zasedání zabývat kabinet Jiřího Rusnoka. Vláda v demisi projedná návrh na prodloužení pronájmu švédských stíhaček Gripen do roku 2027 a také plánovaný prodej až 28 nepotřebných letadel L-159 americké firmě Draken International. Vedle toho je na programu například také návrh zákona o kybernetické bezpečnosti nebo hospodaření zdravotních pojišťoven.

Vláda dnes bude řešit nákup gripenů a prodej letounů L-159
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Ministerstvo obrany, které materiál o gripenech k projednání kabinetu předložilo, počítá s podpisem nové smlouvy nejpozději do konce března. Cena nového pronájmu činí zhruba 448 milionů švédských korun ročně. Při současném kurzu bude celková částka za dvanáctiletý pronájem přibližně 16,5 miliardy českých korun.
   
Pokud jde o letouny L-159, má americká společnost zájem o koupi 24 kompletních letadel a čtyř strojů na náhradní díly. Využity mají být pro výcvik amerických vzdušných sil. Podle náměstka ministra obrany Daniela Koštovala společnost zaplatí za jednotlivé stroje od 434 do 516 milionů korun podle jejich technického stavu.

Kabinet dále projedná návrh zákona o kybernetické bezpečnosti, jenž má za cíl zefektivnit a zrychlit reakci na kybernetické hrozby, které by mohly představovat nebezpečí pro zájmy České republiky.

Na stůl vláda dostane také zprávu Ministerstva zdravotnictví, která konstatuje, že pokud by stát do zdravotnictví neposlal v prvním pololetí čtyři miliardy korun předem v tzv. předsunuté platbě za své pojištěnce, stav veřejného zdravotního pojištění by byl neuspokojivý. Výdaje pojišťoven byly v prvních šesti měsících vyšší než celkové příjmy, a to i přesto, že úhradová vyhláška výdaje za péči omezila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…