Vláda dnes projedná ošetřovatelské volno nebo insolvence

08.02.2017 6:37

Zavedení placeného ošetřovatelského volna pro příbuzné lidí s vážnou nemocí či novelu rozšiřující možnost oddlužení probere na svém dnešním jednání vláda. Ministři vyslechnou i zprávu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) o hackerském útoku na jeho resort a budou se zabývat návrhem ministra pro lidská práva, který řeší ochranu oznamovatelů korupčního jednání.

Vláda dnes projedná ošetřovatelské volno nebo insolvence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Povolební zasedání vlády

Zaorálek v souvislosti s hackerským útokem řekl, že neunikly žádné tajné informace, i když obsah ukradených materiálů ani délku útoku podle něj není možné určit. Kromě shrnutí dosavadních zjištění by měla jeho zpráva obsahovat dílčí doporučení pro státní instituce.

Lidé pečující o příbuzné s vážnou nemocí či po úrazu by mohli podle novely v budoucnu mít na péči placené ošetřovatelské volno. Vzít by si ho mohli až na 90 dní, z nemocenského pojištění by mohli dostávat 60 procent základu svého příjmu. Vláda minulý týden rozhodnutí o materiálu odložila kvůli připomínkám hnutí ANO a ministerstva financí.

Stejnému resortu vadí i návrh o oznamovatelích korupčního jednání (whistleblowerů), proti kterém se staví i odbory či Svaz průmyslu a dopravy. Ministr Andrej Babiš (ANO) už dříve přišel s vlastním poslaneckým návrhem, který by podle něj situaci řešil lépe.

Kabinet se podle programu vrátí k možné nominaci Štefana Füleho na pozici generálního tajemníka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě nebo české účasti na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji. Ministři si vyslechnou i informace o postupu v technickém zajištění elektronické evidence tržeb či o aktuální situaci v oblasti migrace.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…