Vláda je na svém místě, řekl premiér. Za pokusem ji svrhnout vidí závist

17.10.2023 14:06

Třetí pokus opozice o vyslovení nedůvěry současné vládě stojí podle premiéra Petra Fialy (ODS) čas a energii, které by Sněmovna mohla využít lépe. Výtky opozice na adresu kabinetu dnes označil ministerský předseda za příznaky strachu a závisti, že nynější vláda je úspěšnější než minulá vláda Andreje Babiše (ANO), která neudělala nic pro zajištění bezpečnosti a prosperity ČR a neměla respekt v EU.

Vláda je na svém místě, řekl premiér. Za pokusem ji svrhnout vidí závist
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Moje vláda je vládou na svém místě. Úspěšně měníme ČR k lepšímu a napravujeme nečinnost nebo dokonce selhání předcházejících vlád,“ uvedl premiér při hodinovém projevu ve Sněmovně. Podotkl, že na vládu útočí zejména jeho předchůdce ve funkci. „Vláda Andreje Babiše a on osobně nedělali nic pro naši bezpečnost a pro naši prosperitu. Svou nečinností a chaotickými rozhodnutími je naopak ohrožovali,“ řekl Fiala.

Premiér prohlásil, že Babišovi na českém státě nikdy nezáleželo a záležet nebude, protože do politiky šel jen kvůli tomu, aby zlepšil podmínky pro své podnikání. „Svou funkci chápal hlavně jako způsob, jak posílit své zisky,“ řekl Fiala. Poslanci by si měli podle něho před hlasováním o nedůvěře vládě představit, jak by Česko čelilo důsledkům ruské agrese na Ukrajinu v případě, pokud by u vlády byly nynější opoziční strany, které chtějí kabinet svrhnout kvůli tomu, že vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) „legálně vlastnil zabezpečený telefon“.

Opozice viní ministra z toho, že měl mobilní telefon se stejnou šifrovací aplikací, jakou používali lidé spojovaní s korupční kauzou Dozimetr. Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová to označila za možné prorůstání organizovaného zločinu do vlády. Fiala se proti tomu ohradil. Uvedl, že Rakušan má nadále jeho plnou důvěru, a terčem útoků je mimo jiné kvůli tomu, že zvládl uprchlickou krizi a má dobré výsledky s bojem proti migraci, kterou podle premiéra opozice potřebuje, aby mohla strašit své voliče.

„Útoky na místopředsedu vlády Rakušana, útoky na moji vládu a veškerá negativa, která opozice v této náročné době šíří, jsou ve skutečnosti symptomem závisti a strachu. Strachu z toho, že naše vláda je nyní, už po necelých dvou letech, úspěšnější, než byla vláda minulá. A to navzdory nepříznivým výchozím podmínkám a všem mimořádným okolnostem,“ uvedl Fiala za potlesku zástupců koalice. Podle premiéra to není vychloubání, ale konstatování faktů. Reagoval tak na to, že Babiš ho obviňoval ze šíření lží a umění se z problémů vylhat.

Valnou část svého vystoupení věnoval Fiala k prezentaci kroků své vlády, které v závěru projevu konkretizoval v 70 bodech, na což po dvacetiminutové přestávce navázali další členové kabinetu. Premiér uvedl například investici rekordních 150 miliard korun do dopravní infrastruktury, obnovení kontroly nad infrastrukturou pro dodávky plynu, zavedení úsporného tarifu a zastropování cen energií, zvyšování důchodů, reformy ve zdravotnictví a školství včetně zvyšování platů učitelů nebo digitalizaci. Také modernizace armády podle premiéra začala „po mnoha letech naprosto nepochopitelného otálení“.

Schůze Sněmovny má podle informací ČTK pokračovat do druhé hodiny v noci a po noční přestávce opět od středečních 9.00, kdy by poslanci mohli o návrhu ANO na vyslovení nedůvěry vládě hlasovat. Do debaty je přihlášeno aktuálně šest desítek členů dolní parlamentní komory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala je nejhorší zrůda v dějinách Česka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehekate , 17.10.2023 15:58:28
má sice 10 titulů, ale IQ záchodové mísy

|  12 |  0

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…