Vláda kvůli migrační krizi možná vyšle do Slovinska vojáky

29.10.2015 12:04

Česká republika by mohla do Slovinska v souvislosti s migrační krizí vyslat několik desítek vojáků s technikou. Novinářům to dnes v Bruselu řekl náčelník generálního štábu české armády Josef Bečvář. Příslušný návrh by podle něj měla v pondělí projednat vláda.

Vláda kvůli migrační krizi možná vyšle do Slovinska vojáky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman se slovinským prezidentem Borutem Pahorem.

"Byla by to obdoba pomoci, která je v současné době v Maďarsku," podotkl Bečvář. Od poloviny října na dva měsíce pomáhá přes 20 českých vojáků s ochranou maďarské hranice, v listopadu do země přijedou také čeští policisté. V programu příštího jednání české vlády je ostatně zmíněn také bod týkající se vyslání policistů do Slovinska.

Vojáků by mělo být případně nejvýše pět desítek, disponovat budou podle Bečváře nejen přepravní technikou, ale i prvky zdravotní a logistické podpory. Budou tak schopni Slovincům případně pomoci s ubytováním běženců ve stanech a jejich lékařským ošetřením.

Hlavní proud uprchlíků směřuje právě přes Slovinsko

"Jsme v kontaktu s generálním štábem Slovinska a navrhli jsme pomoc, kterou je armáda schopna vyslat," poznamenal Bečvář.

Přes Slovinsko a Rakousko nyní směřuje hlavní proud uprchlíků, kteří směřují převážně do Německa. Od 16. října, kdy Maďarsko uzavřelo svou hranici s Chorvatskem, přešlo přes dvoumilionové Slovinsko více než 86.000 lidí.

Slovinsko kritizuje Chorvatsko, že posílá k jeho hranicím více migrantů, než dvoumilionová země dokáže zvládat. Slovinský premiér Miro Cerar v neděli v Bruselu v souvislosti s migrací hovořil o hrozícím konci Evropské unie. Slovinci zvažují, že by v souvislosti s migrační krizí požádali EU o vojenskou pomoc podle článku 222 unijních smluv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…